Funkcja liniowa
sandrinaaa: ZADANIA FUNKCJA LINIOWA
Proszę o rozpisywanie i wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej ma być.
Nie chce samych odpowiedzi.
1.Wskaż funkcję, której wykres przechodzi przez punkt (−2,5)
A. y= −2x+5
B. y= 3x+11
C. y=4x +16
D. y=5x−2
2. Dla jakiego argumentu funkcja y=2x − 5 przyjmuje wartość √5
A. x=2,5 + 1/2√5
B. x=4,5√5
C. x=√5+5
D.x=2,5+√5
3. Poniższe wzory opisują zależność y od x. Który z tych wzorów opisuje proporcjonalność prostą
i dlaczego?
A. y= x/3
B. y=x+1
C. y=0,7(x−1)
D.y= −2x+3
4.Funkcja y=3x −12 przyjmuje wartości dodatnie dla wszystkich argumentów x spełniających
warunek:
A. x< −4
B. x<3
C. x>3
D. x>4
5.Która z poniższych własności nie dotyczy funkcji y= −11x +44 i dlaczego?
A.Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych.
B. Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x<4.
C.Funkcja jest malejąca.
D. Wykres funkcji przecina oś y w punkcie (0,44).
6. Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty (2,8) i (6,4). Zatem o funkcji f można
powiedzieć,że:
A. Jest rosnąca.
B.Nie ma miejsca zerowego.
C.Miejsce zerowe jest liczbą dodatnią.
D.Nie przyjmuje wartości ujemnych.
7. Wykres pewnej funkcji liniowej przechodzi przez początek układu współrzędnych oraz przez
punkt (−2,14). Podaj wzór tej funkcji:
A. y= 1/7x
B. y= −2x +14
C. y= −2x+10
D. y= −7x
7 maj 00:20
sandrinaaa: ?
7 maj 00:32
picia: 1)za x= −2 i spr ile wychodzi y
7 maj 00:34
picia: 2) 2x−5=√5 rozwiaz
7 maj 00:36
sandrinaaa: Zad. 1 ma być odp , bo ;
y = 3x +11
x= −2
y= 3* (−2) +11
y= −6+11
y=5
Zad. 2
2x−5 =
√5
2x=
√5 +5 / :2
x = 2,5 + 1/2
√5
czyli odp A
Dobrze ?

A co z resztą zadań ? Pomoże ktoś bądź naprowadzi ?
7 maj 17:21
sandrinaaa: Zad 1 odp B
7 maj 17:21
sandrinaaa: ?
7 maj 17:24
sandrinaaa: ?
7 maj 17:33
sandrinaaa: Proszę o pomoc
7 maj 17:38
qwerty: 4.
Y musi być dodatni. Znajdź taki x który po wyliczeniu da y>0.
7 maj 17:42
7 maj 18:20