funkcja wymierna
Pilne !!: z podanego równania wyznacz y jako funkcje x podaj dziedzinę zbiór wartości wymień wszystkie
pary liczb całkowitych (x,y), które spełniają dane równanie.
xy − 2x − 2y + 8 =0
6 maj 23:55
Pilne !!:
7 maj 00:00
Pilne !!: 
7 maj 00:06
7 maj 00:10
Mila: xy − 2x − 2y + 8 =0
xy − 2y = 2x−8
y*(x−2)=2x−8
D=R−{2}
| | 2(x−2)+4−8 | | 2(x−2)−4 | |
y= |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
| | −4 | |
teraz sprawdź dla jakich x ułamek |
| ma wartość całkowitą |
| | x−2 | |
7 maj 00:12
Pilne !!: nie rozumiem dwóch ostatnich linijek
7 maj 00:14
Pilne !!:
7 maj 00:17
Pilne !!: 
7 maj 00:18
pigor: ... no to przedostatnia linijkę możesz
rozpisać nieco inaczej np. tak :
| | 2x−8 | | 2x−4−4 | | 2(x−2)−4 | | 4 | |
y= |
| = |
| = |
| = 2− |
| . ...  |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
7 maj 00:20
Pilne !!: aa ok ok czaje dzięki
7 maj 00:21
Mila: Mam w liczniku 2x−8 a chciałabym mieć x−2 aby skrócić z mianownikiem, zatem
Mnożę 2*(x−2) czyli będę miała dodatkowo −4 to dodaję 4 i wartość ułamka nie zmienia się.
| 2*(x−2)−4 | | 2*(x−2) | | −4 | | −4 | |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
przedstawiłam funkcję w postaci kanonicznej, powinnas to miec na lekcjach.
7 maj 00:22
pigor: no to masz x∊{−2,0,3,4,6} ⇒ y∊{... } ...
7 maj 00:23
Eta:
Można też wykonać dzielenie
( 2x−8 ) : ( x−2) =2
−2x +4
−−−−−−
= −4 −− reszta
| | 2x−8 | | 4 | |
zatem |
| = 2− |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
7 maj 00:23
Pilne !!: dzięki ludzię

już rozumiem

7 maj 00:24
Mila:
7 maj 00:25
Mati effw: siema pomożecie mam takei zadanie wyznacz dziedzinę równania pierwiastek xdo2 =x sprawdz czy
liczby −1 0 3 spełniają to równanie
16 wrz 19:41