Trygonometria
POmocy: Czy
x=5π4+2kπ v x=7π4+2kπ
to to samo co
x=−π4+2kπ v x=−3π4+2kπ
to ma być rozwiązanie do
sinx=−√22
6 maj 23:48
pigor: ...

możesz być spokojny, tak,
bo np.
2π−
π4=
8π4−
π4=
7π4 , a 2π−
3π4=
8π4−
3π4=
5π4.
6 maj 23:58
POmocy: super, to rozwiązało wiele moich problemów z trygonometrią. Dzięki
7 maj 00:00
POmocy: jeszcze jedno pytanie.
Zad:
sin2x−cos2x>1
moje rozwiązanie to
2sinxcosx−2cos2x+1−1>0
2sinxcosx−2cos2x>0
2cosx(sinx−cosx)>0
cosx>0 sinx>cosx
x∊(π4+2kπ,π2+2kπ)
w zeszycie mam jednak, że poprawna odpowiedź to okres kπ. dlaczego?
7 maj 00:22
pigor: ... bo np.
1) funkcja y=cosx wartość 0 przyjmuje nie co 2π tylko co π ,
2) nierówność sinx > cosx / : cosx≠0 ⇔ tgx >1, a okresem funkcji y=tgx jest π . ...
7 maj 00:40
POmocy: aha, dziękuję.
7 maj 00:47
POmocy: a jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)=sinx+cosx?
7 maj 00:49
pigor: ... np. tak :
f(x)=sinx+cosx=sinx+sin(
π2−x)= dalej ze wzoru
sinx+siny=2sinx+y2cosx−y2 =
= 2sin
π4cos(x−
π4)= 2
√22 cos(x−
π4)=
√2cos(x−π4) , ale
−1≤ cos(x−
π4) ≤1 / *
√2 ⇒ −
√2≤
√2cos(x−
π4) ≤ p{2] , czyli
−√2≤ f(x) ≤ √2, czyli
Zw.=<−√2; √2> − szukany
zbiór wartości . ...

.
7 maj 01:18
Tryg: dzięki
7 maj 02:05