ciągi
Usher: Witam,
będę wdzięczny za pomoc w tym zadaniu

Zadanie:
Wykaż, ze jeżeli ciąg(a
n) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (b
n) też jest ciągiem
arytmetycznym.
Wzór ogólny ciągu (b
n):
b
n = a
2n+1
6 maj 23:43
PuRXUTM: mamy wykazać że b
n jest ciągiem arytmetycznym jeżeli ciągiem arytmetycznym jest a
n
czyli
| an | |
| =r gdzie r=const. |
| an−1 | |
| | bn | |
więc teraz szukamy ilorazu |
| i mamy wykazać że jest on stały bo tylko wtedy ciąg |
| | bn−1 | |
b
n będzie ciągiem arytmetycznym
więc liczymy
| bn | | a2n+1 | | a2n+1 | |
| = |
| = |
| |
| bn−1 | | a2(n−1)+1 | | a2n−1 | |
dobra a dalej to już nie wiem jak udowodnić...
6 maj 23:57
PuRXUTM: wydaje mi się że
| a2n+1 | |
| =2r a to jest const. bo jeżeli r jest const. to i 2r jest const... |
| a2n−1 | |
6 maj 23:59
PrUT:
Dawno już na tym forum nie było takich durnot, jakie pokazał tu PuRXUTM.
Różnica to nie iloraz cieniasie
7 maj 00:55
pigor: ... racja
7 maj 01:06
Śniący: Moje oczy...
7 maj 01:08
Usher: To jak to zrobić ?
7 maj 01:42
Usher: Proszę, niech ktoś pomoże
7 maj 12:43
7 maj 13:22