:) Nie wiem czy nie jest to czasem banalne pytanie ale zawsze warto pytac ;)
Dżoli: Z miast A i B wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie dwa samochody, każdy z nich ze swoją
stałą prędkością. Samochód który wyjechał z A, w momencie mijania się, przejechał drogę o 20km
większą niż samochód jadący z B. Oblicz odległośc miedzy tymi samochodami, jeżeli samochód z A
do B jechał 2godziny, a samochód z B do A 2,5godziny.
Czy z treści wynika że do momentu minięcia się czas jazdy obu samochodów był taki sam?
6 maj 23:37
mala2: Tak. Samochody wyjechały jednocześnie.
6 maj 23:39
Dżoli: wiedziałam ze będzie banalne xD dzieki
6 maj 23:40
olle: Moze ktos to rozwiazac
7 maj 19:43
syl: x − odległość między miastami
y − droga (w km), jaką pokonał samochód jadący z miasta A do miasta B,
do momentu minęcia się
Samochód jadący z B do A w tym samym czasie przejechał:
y–20 km, więc y+y–20=x, czyli
x=2y–20
Prędkości samochodów:
1) od A do B = x/2
(odległość między miastami podzielona przez 2, bo czas wynosił 2h)
2) od B do A = x/2,5
Do momentu minięcia się czas jazdy obu samochodów był taki sam:
; czyli:
2y=2,5(y−20)
2y=2,5y−50
2y−2,5y=−50
−0,5y=−50 I·(−1)
0,5y=50 I·2
y=100
x=2y–20
x=2·100−20
x=200−20
x=180
180 km − odległość między miastami
7 maj 20:05