prawdopodobieństwo
Malwina: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z omegą w zadaniach z prawdopodobieństwem,
a dokładniej: jeśli w poleceniu podano informację bez zwracania/ze zwracaniem to omega
zawsze jest taka sama?
Np. W urnie jest 5 kuli białych i 3 czarne, wylosowano dwie bez zwracania, to omega jest
| | | |
| ?, a co jeśli w poleceniu podano by ze zwracaniem? |
| | |
6 maj 23:23
Basia:
ze zwracaniem: 8*8 = 64
6 maj 23:28
konrad: |Ω|=8*7=56
6 maj 23:29
konrad: bez zwracania
6 maj 23:29
Basia:
dokładniej jest tak:
bez zwracania: 8*8
ze zwracaniem i kolejność
ma znaczenie: 8*7
| | | |
ze zwracaniem i kolejność nie ma znaczenia: | |
| | |
6 maj 23:32
Malwina: A jeśli nie podano w zadaniu, to jak się liczy? (jako ze zwracaniem czy bez)?
7 maj 09:23