ciągi - prosze o pomoc
Liceum Uzupełniające : pewien ciąg określony jest wyrazem ogólnym
an=2n+1+2n+(−2)n−1
oblicz pierwszy i czwarty wyraz tego ciągu
jak wykonac zadanie
6 maj 23:16
asdf: a1 = 21 + 1 + 21 + (−2)1 − 1
i tak dalej..
6 maj 23:17
asdf: pamiętaj:
a0 = 1
6 maj 23:17
Basia:
jak po lewej w miejsce n wstawiasz 1 to po prawej też
a1 = 21+1+21+(−2)1−1
i liczysz
jak po lewej w miejsce n wstawiasz 4 to po prawej też
a4 = 24+1+24+24−1 = ........................
6 maj 23:18
Liceum Uzupełniające : a2=22+2+22+(−2)2−1
i tak do czwartego wyrazu
6 maj 23:20
Liceum Uzupełniające : dobrze mysle
6 maj 23:23