zapisz bez
funkcja określona wzorem: | | √x2+4x+4 | |
Funkcja f jest określona wzorem f(x) = |
| −|x−2|. Napisz wzór tej funkcji bez |
| | x+2 | |
symbolu pierwiastka i wartości bezwzględnej.
Nie wiem jak opuścić wartość bezwzględną. Nie ma żadnego przedziału podanego, a jak dziedzinę
wyznaczam to wychodzi mi, że x∊R\{−2}, może coś nie tak robię.
6 maj 23:04
Kejt: dziedzina nie całkiem ok, bo nie bierzesz pod uwagę pierwiastka...
6 maj 23:05
Basia:
x2+4x+4 = (x+2)2
√x2+4x+4 = √(x+2)2 = |x+2|
i teraz rozpisujesz ten wzór w przedziałach:
(−∞; −2) (−2;2) <2;+∞)
dostaniesz trzy różne wyniki czyli wzór funkcji będzie "potrójny"
coś1 dla x∊(−∞; −2)
f(x) = coś2 dla x∊(−2;2)
coś3 dla x∊<2;+∞)
6 maj 23:08
Basia:
dziedzina jak najbardziej ok. bo x2+4x+4 = (x+2)2 ≥ 0 dla każdego x∊R
6 maj 23:09
Kejt: aj..faktycznie..chyba jest już za późno, nie myślę..
6 maj 23:10
funkcja określona wzorem: od razu pomyślała, że pewnie głupek nie uwzględnił pierwiastka! :<
czyli po prostu trzeba to na przedziałach rozpisać, myślałem że w jakiś magiczny sposób
wszystko się ładnie poupraszcza, ehh...
dzięki : P
6 maj 23:14