dzielenie logarytmow
ukaszek: | | log2√5 | |
Moze ktos mi wyjasnic dlaczego log2 |
| =log2(log5√5) |
| | log35 | |
6 maj 22:55
Basia:
nie bo to nie jest prawda (znajdź błąd w swoim zapisie)
6 maj 23:01
ukaszek: zamiast log2√5 jest log3√5. Przepraszam
6 maj 23:06
Basia:
a znasz taki wzór na zamianę podstaw logarytmu
| | logcb | |
logab = |
| dla a,b,c>0 i a,c≠1 ? |
| | logca | |
u Ciebie c=3 b=
√5 a=5
podstawiasz i masz
6 maj 23:14
asdf:
| | log23√5 | |
P.S log2 |
| = −1  |
| | log35 | |
6 maj 23:16