oblicz
JA: Zadania z chemii.
W wyniku rozpuszczenia 112,5 g wodorotlenku potasu w wodzie otrzymano 250 g roztworu o gęstości
1,45 g/cm3. Oblicz stężenie molowe powstałego roztworu.
6 maj 22:48
olle: Cm = n/v
d = m / v
v = m / d
d = 1,45 g/cm3 = 1450 g/dm3
v = 250g/1450dm3 = 0,17 dm3
MNaOH = 40 g/mol
n= m/M = 112,5/40 = 2,81 mola
Cm = 2,81/0,17 = 16,53 mol/dm3
6 maj 23:28
olle: sory mial byc wodorotlenek potasu a wiec
MKOH = 56g/mol
n= 112,5/56 = 2 mole
Cm = 2/0,17 = 11,76 mol/dm3
6 maj 23:30
JA: dzięki.
6 maj 23:38