Planimetria - romb w kole
Gosia: W romb o kącie ostrym 600 wpisano okrąg. Punkty styczności okręgu z bokami rombu tworzą
czworokąt ABCD o polu 3√3
a) uzasadnij, że czworokąt ABCD jest prostokątem;
b) oblicz pole rombu.
6 maj 22:37
Basia:

PS
2 = r
2+r
2−2r*r*cosβ = 2r
2−2r
2*cos120 = 2r
2−2r
2*(−
12) = 3r
2
PS = r
√3
analogicznie liczysz QR i stwierdzasz, że QR = PS
SR
2 = r
2+r
2−2r*r*cos(180−β) = 2r
2−2r
2*cos60 = 2r
2−2r
2*
12 = r
2
SR = r
analogicznie liczysz PQ i stwierdzasz, że PQ = SR
mamy więc na pewno równoległobok
a kąty QPS; PSR; SRQ i RQP to kąty wpisane oparte na średnicach ⇒
te kąty są proste
czyli mamy prostokąt
r*r
√3 = 3
√3
r
2 = 3
r =
√3
a = 4
P
rombu = a
2*sin60
podstaw i policz
6 maj 22:58
Gosia: Dziękuję
6 maj 23:01
Krzysztof : Styczne poprowadzone z jednego punktu maja ta sama długość więc APS jest trojkatem
RÓWNOBOCZNYM. Co za tym idzie kat SPQ jest prosty co kończy dowód że jest to prostokąt.
17 kwi 15:23
Krzysztof : AP = SP i PO = SO więc czworokat APOS jest deltoidem co za tym idzie alpha = beta a to
rozwiązanie jest do dupy.
17 kwi 15:41
Grzesiek: Krzysztof pisze bzdury. APOS faktycznie jest deltoidem ale wynika stąd że alpha + beta = 180
czyli beta = 120. Wynik jest poprawny ale rozwiązanie jakby dookoła.
17 kwi 16:13