matematykaszkolna.pl
uzupełnij schemat i srormułuj wniodsek. JA: Zadania z chemii. Do dwóch prubówek zawierających odczynnik X wprowadzono gaz: do pierwszej propan do drogiej propen. a) uzupełnij schemat doświadczenia, wpisując nazwę odczynnika X, pozwalającego na odróżnienie propanu od propenu. b) Napisz, jakie zmiany zaobserwowano w probówkach ( 1 i 2) podczas przeprowadzania doświadczenia. Uwzględnij barwę zawartości probówek przed wprowadzeniem gazów i po ich wprowadzeniu. c) sformułuj wniosek wynikający z przeprowadzonego doświadczenia.
6 maj 22:21
Mateusz: X to woda bromowa masz to wszystko oposane w podreczniku do chemii
6 maj 22:27
psik: a) np. woda bromowa albo KMNO4, tutaj różne odczynniki b) dla wody bromowej : propan nie odbarwia, propen odbarwia. (przed : brunatny ) Tak samo dokładnie dla KMNO4. (przed : fioletowy, po : bezbarwny ) c) propen jest związkiem nienasyconym i może odbarwiać wodę bromową czy KMNO4 poprzez rozpad słabego wiązania pi w wiązaniach wielokrotnych. Czemu nie zadasz tego na forum chemicznym? Są takie
6 maj 22:31
Kejt: @Mateusz..my chyba w szkole mamy jakiś trefny podręcznik...bo tego nie ma
6 maj 22:42
JA: Zmieszano 10 cm3 0,1 M roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) z 103 0,1 M roztworu wodorotlenku sodu. Wytrącony osad podzielono na dwie części i umieszczono w probówkach. Do pierwszej dodano formalinę (wodny nasycony roztwór aldehydu mrówkowego), a do drugiej aceton (propanon), po czym zawartośc obu podgrzano. Napisz jaką zmianę zaobserwowano w probówkach podczac przeprowadzania poświadczenia oraz sformułuj wniosek.
6 maj 23:00
JA: Zadania z chemii. Dla wodnego roztworu metanalu przeprowadzono próbę Trommera. a) Podaj obserwację. b) Zapisz rónanie zachoodzącej reakcji, posługując się wzorami półstrukturalnymi związków organicznych. c) Podaj typ reakcji, jakiej ulega metanal.
6 maj 23:07
olle: a) niebieski galaretowaty osad zmienił barwę na ceglastoczerwoną b) HCHO + 2Cu(OH)2 −(T)−> HCOOH + Cu2O + 2H2O c) utlenienie Poprzednie zadanie to to samo z tym, że aceton nie ulega próbie Trommera. Pod wplywem temperatury zachodzi jednak rozpad Cu(OH)2 to CuO, stąd obserwacja: niebieski galaretowaty osad zmienił barwę na czarną.
6 maj 23:22
JA: Wielkie dzięki olle. emotka
6 maj 23:29