ciagi
Ewelinka: 1.)Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny −5 a suma dwudziestu poczatkowych wyrazow
tego ciagu jest rwona 1230, wyznacz roznice tego ciagu
2.) Suma drugiego i trzeciego wyrazu ciagu arytmetycznego jest rowna 0, a roznica trzeciego i
czwartego wyrazu tego ciagu wynosci −2 wyznacz roznice tego ciagu oraz jego pierwszy wyraz.
6 maj 22:17
Mila: 1) a
1=−5
wyznacz a
20 a potem r
2) a
2+a
3=0
a
3−a
4=−2
2* a
3=a
2+a
4 rozwiąż
6 maj 22:26
Eta:
1/ a
20= a
1+19r
(−10+19r)*10=1230
r=..... dokończ
6 maj 22:27
Ewelinka: mógłby ktos to roziwazac do koncabo jakos mi to nie wychodzi:(
7 maj 10:50
Mila: 1) cd
(−5+a20)*10=1230
a20=128=−5+19r
19r=133
r=7
2) a2+a3=0
a3−a4=−2
2* a3=a2+a4 z własności ciągu
I i II równanie dodaję stronami
a2+2a3 −a4=−2
a2+a2+a4−a4=−2 teraz dokończ
7 maj 11:12