:)
Dżoli: Bardzo bym prosiła o wytłumaczenie: Rozwiąż równanie x3−7x+6=0
6 maj 22:03
Basia:
x3 − x − 6x + 6 = 0
dalej walcz sama
6 maj 22:07
Kejt: musisz środkowy współczynnik rozbić na dwa i pogrupować:
x3−7x+6=x3−x−6x+6=x(x2−1)−6(x−1)=x(x+1)(x−1)−6(x−1)
spróbuj dalej.
6 maj 22:07
asdf: grupowaniem
x
3 − 6x − x + 6 = 0
x(x
2 − 1) − 6(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) − 6(x − 1) = 0
(x − 1)(x
2 + x − 6) = 0
x − 1 = 0 → x = 1
x
2 + x − 6 = 0
Δ = 25
ODP: x ∊ {−3;0;2}
6 maj 22:09
Kejt: i zepsuł wszystko
6 maj 22:09
asdf: nie chcacy

nie widzialem waszych postow.
6 maj 22:13
Dżoli: spróbuję zrobić nie patrząc na post z rozwiązaniem
6 maj 22:25
Kejt: No. I to jest prawidłowa postawa
6 maj 22:26
pigor: ...

lub nieco inaczej , bo zaczynając inaczej i bez "delty" np.
tak :
x3−7x+6=0 ⇔ x
3−1−7x+7 = 0 ⇔ (x
3−1) −7(x−1)=0 ⇔ (x−1)(x
2+x+1)−7(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−6)=0 ⇔ (x−1)(x
2−4+x−2)=0 ⇔ (x−1)((x−2)(x+3)=0 ⇔
x∊{1,−3,2} .
6 maj 22:29
pigor: ...

lub nieco inaczej , bo zaczynając inaczej i bez "delty" np.
tak :
x3−7x+6=0 ⇔ x
3−1−7x+7 = 0 ⇔ (x
3−1) −7(x−1)=0 ⇔ (x−1)(x
2+x+1)−7(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−6)=0 ⇔ (x−1)(x
2−4+x−2)=0 ⇔ (x−1)((x−2)(x+3)=0 ⇔
x∊{1,−3,2} .
6 maj 22:29
pigor: ... przepraszam za niechcący zdublowanie postu
6 maj 22:30
Dżoli: asdf− mały błąd wkeadł Ci się w odpowiedź

ale ja już wiem o co chodzi bo tez mi wyszło
−3,1,2
6 maj 22:34
6 maj 22:41
Kejt: u Ciebie czy w kluczu?
6 maj 22:43
Dżoli: ajj nie napisalam jakie to tam zadanie, oczywiście 28

w kluczu
6 maj 22:50