Wyznacz współrzędne punktu P'
Ada: Wyznacz współrzędne punktu P' który jest symetryczny do punktu P=(2,5) względem prostej o
podanym równaniu
y=x
y=−2x
5x+2y+9=0
proszę o rozpisanie w miarę możliwości, żebym miała choć niewielkie pojęcie jak to się robi
6 maj 21:42
Ada: Wyznacz współrzędne punktu P' który jest symetryczny do punktu P=(2,5) względem prostej o
podanym równaniu
y=x
y=−2x
5x+2y+9=0
proszę o rozpisanie w miarę możliwości, żebym miała choć niewielkie pojęcie jak to się robi
6 maj 21:50
pigor: względem prostej y=x , łatwo zauważyć, że
jeśli P=(x,y)=(2,5) ⇒
P'=(y, x)=
(5,2) , a w pozostałych
przypadkach trochę roboty , bo np. wektorowo, lub :
1) znajdź równanie prostej ⊥ do danej ,
2) oblicz ich punkt wspólny ,
3) skorzystaj z wzoru na środek odcinka . ...
6 maj 22:00
Eta:

Napisz równanie prostej
k prostopadłej do danej prostej
p i przechodzącej przez P
rozwiązując układ równań prostych k i p wyznaczysz współrzędne punktu S
który jest środkiem odcinka PP
1
x
P1=2x
S−x
P i y
P1= 2y
S−y
P
1/ prosta k : y= −(x−x
P)+y
P ⇒ k: y= −x+7
układ równań: y= x
y=−x+7 to: x=−x+7 ⇒ x= 3,5 i y= 3,5 S( 3,5 ; 3,5)
x
P1= 7−2=5 i y
P1= 7−5=2 P
1(5,2)
Pozostałe podobnie ..........
6 maj 22:16
ania: A(−1,2)
y=−2x+7
6 sty 21:18