f.kwadratowa
bas: 1−x
dziedziną funkcji f(x) = −−−−−−−−
√−x+6 jest zbiór;
A.(−∞, − 6) u (6, ∞)
B. (−∞; 6)
C. (−∞, 6)
D. (−∞; −6>
6 maj 21:41
picia: −x+6>0 rozwiaz
6 maj 21:43
asdf: −x + 6 > 0
−x > −6
x < 6
ODP C
6 maj 21:43
picia: odpowiedzi b i c masz takie same...
6 maj 21:44
picia: @asdf a czym sie rozni b od c?
6 maj 21:45
asdf: tym, że pierwsze zauważyłem c, to już nie patrzałem na resztę

.
P.S Mój kumpel ma fajną metodę rozwiązywania zadań zamkniętych, brzmi ona:
"Jak nie wiesz to odpowiedź b"
6 maj 21:51
bas: przepraszam : B. (−∞, 6 >
6 maj 21:51
bas: czyli nie ważne,że to jest pod pierwiastkiem?
6 maj 21:52
Kejt: ważne.
jeśli jest pod pierwiastkiem stopnia parzystego to musi być większe lub równe zero. Tutaj
akurat mamy to w mianowniku więc nie może być równe zero dlatego piszą większe od zera(bez
równe).
6 maj 21:54
asdf: jak nie ważne? ważne, podam Ci przykład kiedy jest właściwa odpowiedź b, a kiedy odp
c
jak masz taką funkcję:
y = √−x + 6
Obliczasz dziedzinę, czyli dla jakich wartości funkcja ma sens.
Nie ma pierwiastków z wartości ujemnych, ale jest √0 (jest on = 0), czyli nierówność:
−x + 6 ≥ 0
− x ≥ − 6
x ≤ 6
Tutaj pasuje odp B.
W takim przypadku, gdy jest mianownik to musi być on
RÓŻNY OD ZERA, BO NIE MOŻNA DZIELIĆ BO NIE MOŻNA DZIELIĆ PRZEZ ZERO
−x + 6 > 0
x < 6
Tutaj pasuje odp C.
kpw?
6 maj 21:57