matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
romb kolo i kwadrat w jednym
złośnica:
w romb o boku rownym 8 cm i kacie ostrym 30 stopni wpisano kolo a nastepnie w to kolo wpisano kwadrat, wyznacz stosunek pola rombu do pola kwadratu. jak to zrobic
6 maj 21:35
Basia:
α=30
h
sin30 =
8
h = 8*sin30 = ............ dokończ 2r = h
h
r =
=.........
2
d = 2r = h d = a
√
2
d
a =
= ............
√
2
P
rombu
= a
2
*sin30 P
kwadratu
= a
2
wykonaj obliczenia
6 maj 22:04