Szereg Fouriera
Analiza matematyczna: Mam rozwinąć funkcję:
f(x) = 1 dla 0 ≤ x ≤ 1
0 dla 1 < x ≤ π
w szereg Fouriera cosinusów.
Do tej pory miałem od razu funkcję okresową i miałem rozwinąć w normalny szereg Fouriera.
Tu mam jakiś szereg Fouriera cosinusów więc domyślam się że mój szereg ma mieć tylko cosinusy
tak? W takim razie teraz muszę "dorobić" tą funkcję która mam podaną aby była parzysta tak

Wtedy będę miał coś takiego:
f(x) = 1 dla −1 ≤ x ≤ 1
0 dla −π ≤ x < −1 lub 1 < x ≤ π
tak powinienem to robić?
6 maj 21:10
Analiza matematyczna: nadal aktualne to nie ja pisałem...
6 maj 21:12
Analiza matematyczna: Podbijam
6 maj 22:24
Analiza matematyczna: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć bo naprawdę szukam i nigdzie nie mogę znaleźć co robić.
6 maj 22:55
Analiza matematyczna: bump
6 maj 23:32
bystry : Mam zrobione juz , napisz mi na gg to ci wysle 9022315 , wysle ci fotke bo zrobiłem na kartce
6 maj 23:35
6 maj 23:42
Analiza matematyczna: Nie używam GG mógłbyś wysłać na mail

rutra91@yahoo.com
6 maj 23:42
Analiza matematyczna: może ktoś wyjaśnić? proszę bo ja nie daje rady tego zrobić bo nawet nie wiem jak
8 maj 20:26
Krzysiek: czyli masz funkcję f, teraz musisz obliczyć ze wzorów: a
0 i a
n , b
n =0 (funkcja parzysta)
8 maj 21:00
b.: tak jak napisałeś w pierwszym poście jest dobrze, rozszerzasz tę funkcję do parzystej i to
rozszerzenie zwyczajnie rozwijasz w szereg Fouriera −− a ponieważ jest to funkcja parzysta,
więc współczynniki przy sinusach poznikają
8 maj 21:24
Analiza matematyczna: Ok wiec zrobilem i mam an takie jak Krzysiek ale a0 mam 2/pi i teraz mam taki dziwny ten szereg
jak wstawilem te wspolczynniki a0 i an do wzoru na szereg fouriera 1/pi + szereg
| | 2sinncos(nx) | | sinn | |
|
| i mam za pomoca tego obliczyc sume szeregu (−1)n |
| i nie wiem |
| | npi | | n | |
jak. przepraszam za zapis ale pisze z telefonu. mozecie pomoc?
8 maj 21:36
Krzysiek: masz tak jak ja, po prostu ja wstawiłem już do wzoru a0 a ty a0 /2
aby obliczyć sumę tego szeregu wstaw x=π
8 maj 21:50
Analiza matematyczna: moglbys cos wiecej napisac o tej sumie? zrobilem tak jak napisales i jedynie co widze to to ze
teraz cos(nx) = cos(npi) = (−1)n i nie widze jak to dalej zrobic
8 maj 22:03
Analiza matematyczna: I dlaczego moge zrobic x=pi?
8 maj 22:04
Krzysiek: | | 2sin(n)cos(nx) | |
f(x)~ 1/π + ∑n=1 |
| |
| | nπ | |
więc dla x=π
| | 2 | | (−1)n sin(n) | |
f(π)=0 =1/π + |
| ∑n=1 |
| |
| | π | | n | |
| | 1 | |
czyli ta suma jest równa: − |
| |
| | 2 | |
8 maj 22:11
Analiza matematyczna: nadal nie wiem jak obliczyles sume −1/2
| | (−1)nsinn | |
nie wiem co sie dzieje z tym szeregiem |
| dalej |
| | n | |
8 maj 22:21
Krzysiek: nic się nie dzieje, zostawiasz po prawej stronie, 1/π przenosisz na lewą i dzielisz przez 2/π
obustronnie i już masz wyznaczoną sumę
8 maj 22:23
Analiza matematyczna: Faktycznie

dzięki!
8 maj 22:29
b.: | | f(π−)+f(π+) | |
drobna uwaga: istotne jest tu nie to, że f(π)=0, a to, że |
| = 0 (w tym |
| | 2 | |
przypadku obie wartości są zerami i nie widać różnicy

)
8 maj 22:36