matura 2012 poziom podstawowy
Jawor: mógłby ktoś napisać czego najlepiej sie uczyć na mature podstawową tak aby zdac no to minimum
przynajmniej, słyszalem że funkcje, ciagi, równania, nierównośći ale wole zapytać
specjalistów. Kto pyta nie błądzi.
To sie przyda wielu maturzystą
6 maj 21:04
Rumpek: pierdol mature
6 maj 21:07
Jawor: a jakaś konkretniejsza pomoc.?
6 maj 21:19
rumpek: rumpek pisze się z małej litery
6 maj 21:21
Baś: Ech... nie przejmuj się, grasuje tu dziecko neo.

Więc: lepiej późno niż wcale. Cały materiał przekrojowo jest w zasadzie zawarty w arkuszu. Na
100% możesz spodziewać się zad. otwartego z trygonometrii za min. 4 pkt. Reszta to wszystko
to, co się robi w szkole średniej od funkcji liniowej, przez kwadratową, wielomiany,
planimetrię, trygonometrię, jeśli coś z prawdopodobieństwa− to pewnie kostki.
Polecam zrobić arkusze z poprzednich lat.
6 maj 21:21
rumpek: powtarzaj dowody bo będą na pewno, i na twoim miejscu powtórzyłbym odczytywanie z wykresów oraz
statystykę .
6 maj 21:22
Jawor: wcale nie pomagasz, więc może zajmij się czymś pożyteczniejszym..
6 maj 21:22
Baś: ** Na 100% możesz spodziewać się zad. otwartego ze stereometrii za min. 4 pkt.
6 maj 21:23
rumpek: Basiek chcesz typowo maturalne zadanie z geometrii analitycznej

?
6 maj 21:24
kacper: Zadanie z prawdopodobieństwa też zwykle jest w otwarych. Na próbnej było za 4 pkt więc teraz
pewnie za 2pkt dadzą jakieś
6 maj 21:24
Baś: Daj *−*
6 maj 21:24
rumpek:
Odcinek o końcach A(2,3) i B(0,5) jest podstawą trapezu ABCD. Druga podstawa, o środku w
punkcie S(−2,1), jest dwa razy dłuższa od podstawy AB. Wyznacz współrzędne wierzchołków C i D.
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trapezu ABCD wokół prostej AB.
Zrobiłem je 20 minut temu, więc nie szukaj na forum jak możesz
6 maj 21:25
kacper: Weźcie się ogarnijcie. Chłopak prosi o pomoc. A wy tu wymeiniacie jakieś pytania czy ktoś chce
zadanie...
6 maj 21:26
Baś: Ech, ale to chyba proste?
6 maj 21:26
rumpek: |AB| = √ (0 − 2)2 + (5 − 3)2 = √4 + 4 = √8 = 2√2
|CD| = 2|AB|
1o Poszukam współczynnika kierunkowego prostej AB:
⎧ 3 = 2a + b
⎩ 5 = b ⇒ 3 = 2a + 5 ⇒ 2a = −2 ⇒ a= −1
⎧ 3 = 2a + b
⎩ 5 = b ⇒ 3 = 2a + 5 ⇒ 2a = −2 ⇒ a= −1
2o Zapisze teraz równanie prostej CD:
y = −x + b ⇒ 1 = 2 + b ⇒ b = −1 ⇒ y = −x − 1
3o Układam równanie okręgu:
(x + 2)2 + (y − 1)2 = 8, podstawiam teraz daną prostą i mam:
(x + 2)2 + (−x − 2)2 = 8
x2 + 4x + 4 + x2 + 4x + 4 = 8
2x2 + 8x = 0
2x(x + 4) = 0
Zatem punkty to: C(−4, y) i D(0, y) pozostało dane x'sy podstawić pod prostą CD i otrzymamy:
C(−4, 3) i D(0, −1)
Teraz druga część zadania: musimy obliczyć objętość powstałej figury, trochę uwagi i sami
zauważymy, że jest to walec z wyciętymi stożkami. Obliczmy wpierw jedną rzecz, mianowicie
ramiona:
|AD| = √ (0 − 2)2 + (−1 − 3)2 = √4 + 16 = √20 = 2√5
|BC| = √ (−4 − 0)2 + (3 − 5)2 = √16 + 4 = √20 = 2√5
Czyli jest to trapez co nam ułatwia całe zadanie
4o Wpierw wyliczę całą objętość walca:
Vw = πh2 * |CD| , muszę jeszcze obliczyć h:
h2 + 2 = 20
h2 = 18, h > 0
h = 3√2
Vw = π*18 * 4√2 = 72√2π [j3]
5o Obliczę objętość tych stożków:
1
Vs = * π * h2 * √2
3
1
Vs = * π * h2 * √2
3
1
Vs = * π * 18 * √2 = 6√2π [j3]
3
1
Vs = * π * 18 * √2 = 6√2π [j3]
3
6o Końcowa objętość:
Vc = Vw − 2Vs
Vc = 72√2π − 12√2π = 60√2π [j3]
6 maj 21:27
rumpek: napisałem: typowo maturalne zadanie
6 maj 21:28
Jawor: wiem ze sie pozno wziolem, a dokładniej wczoraj, robie tutaj te działy, ale na wszystko brakuje
czasu zeby dokladnie zrozumieć.. wiec cchce sie najwiecej nauczyc tch działow z których bedzie
najwiecej zadan na maturze.
6 maj 21:28
rumpek: No co za człowiek, kiedy jakiś moderator się zlituje i da mu bana
6 maj 21:28
Baś: Rumpek ?

Można to zrobić dużo prościej i szybciej
6 maj 21:29
rumpek: Wektorami, tylko nie każdy rozumie wektory, dlatego tym sposobem tego nie wykonałem

+
6 maj 21:31
Baś: Uroczyście oświadczam, że nie patrzę i
robię sama
6 maj 21:31
Baś: Wyszło mi 60
√2π.
Dalej nie patrzę na odpowiedź i rozwiązanie.
Nieugięta wola
6 maj 21:45
rumpek: Przecież widać
6 maj 21:45
Baś: Obiecałam nie patrzeć. Gdzie te czasy, kiedy ludzkie obietnice miały jakieś znaczenie? ...
6 maj 21:46
Baś: Okej. Słodko.

Wyszło mi

Jestem z siebie dumna.
6 maj 21:52