Udowodnij tożsamość.
piotr: Mam udowodnić tożsamość, ale za nic mi nie chce wyjść.
(1−sin2x)(1+ctg2x)=ctg3x
Zaczynam tak:
cos2x(1+(cos2x/sin2x)) =... I dalej cokolwiek nie robię nie chce mi wyjść.
6 maj 20:46
Jolanta: | | sin2x+cos2x | | cos2x | |
L=cos2x( |
| = |
| =ctg2x |
| | sin2x | | sin2x | |
6 maj 20:50
asdf: | | cos2x | | cos4x | |
cos2x(1 + ctg2x) = cos2x(1 + |
| = cos2x + |
| = |
| | sin2x | | sin2x | |
| cos2xsin2x + cos4x | | cos2x(sin2x + cos2x) | | cos2x | |
| = |
| = |
| = |
| sin2x | | sin2x | | sin2x | |
ctg2x
Mi też nie wychodzi
6 maj 20:52
piotr: Dzięki za odpowiedzi, największy problem jest w tym, że ta kartka z zadaniami jest bardzo
słabej jakości, dodatkowo po przejściu przez xero ciężko odróżnić potęgę 2 od potęgi 3, więc
pewnie tam na koniec był ctg
2.
6 maj 20:56