powtórka
Daniel:
Zapraszam wszystkich tegorocznych maturzystów do powtórki z matematyki podstawowej
[B [Wrzucamy tutaj kilka zadan z podstaw, jesli mamy jakikolwiek problem z rozwiązaniem,
prosimy o wskazówki]]
Bardzo bym prosil zeby nie wrzucac tutaj zadan z rozszerzenia, mam na celu powtorzenie ogolne
do matury podstawowej

na wstępie chciałbym zacząć od kilku zadań :
zadanie.1
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD , w którym AB || CD . Udowodnij, że
|∡AED| = |∡BAE| + |∡CDE.|
zadanie.2
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d . Długość boku c to
90%
długości boku a. Długość boku d to 120% długości boku b. Oblicz, ile procent pola
prostokąta
o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d .
zadanie.3
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone.
W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
zadanie.4
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40
o . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
zadanie.5
Punkt M leży wewnątrz prostokąta ABCD (zob. rysunek). Udowodnij, że
|AM|
2+|CM|
2= |BM|
2+|DM|
2.
Eta,rumpek,kylo,Aga1 i inni co ogarniaja
pomagajcie ludziom, naprowadzajcie ich, ale nie rozwiazujcie za nich, robie to po to żeby
ludzie sprobowali swoich sil z matematyka podstawowa

Do boju.. po rozwiazaniu zadan kolejna dawka, jesli bedziecie chcieli
6 maj 20:36
malaika: 
spróbuję jutro

mam nadzieję, że wygrzebię ten temat
6 maj 20:44
Daniel: dasz rade
6 maj 20:44
malaika: no nie wiem, pewnie się okaże, że po kilku minutach rzucę to xD
6 maj 20:46
KT:

a=b+c
α=β+γ
6 maj 20:48
Daniel: Bardzo ważna uwaga:
Nigdy nie nauczysz się rozwiazywania zadań, jeżeli bedziesz się poddawać.
6 maj 20:48
malaika: wiadomo, dlatego będę próbowała

postaram się nie rzucić tego, hehe
6 maj 20:50
Daniel:

Zad.1
teraz popatrzcie na kąty
6 maj 20:52
jarke: zadanie 3
z pierwszego pojemnika mogę wybrać jedną z 9 kul, a z drugiego jedną z 6 kul co daje:
|Ω| = 9 * 6 = 54
zdarzenie A polega na wylosowaniu dwóch kul tego samego koloru.
| | | | | |
kolor biały mogę wylosować z pierwszej urny na : | = 4 sposoby, a z drugiej na | |
| | | |
=2 sposobów, czyli 2*4 = 8, ( zasada mnożenia )
|A| = 2 + 8 + 9 = 19
wydaje mi się, że dobrze
6 maj 20:55
Daniel:
6 maj 20:58
Daniel: podstawy
6 maj 21:04
ICSP: racja wgl kupy się nie trzymają
6 maj 21:05
rumpek: znowu się podszywają, brrr
6 maj 21:06
rumpek: dlatego jestem za tym, aby wprowadzić konta na forum, przynajmniej nie będzie "dzieci
neostrady".
6 maj 21:06
Daniel: rumpek jest tylko jeden
6 maj 21:09
rumpek: 
To że mało umiem zgadzam się

I wcale nie uważam, się za najmądrzejszego. Masz

na nerwy drogie dziecko.
6 maj 21:11
Daniel: nie no lol2, wyjdz buraku stad i nie osmieszaj sie , ze masz umiejetnosci zeby zmienic sobie
nick na forum to nie znaczy ze jestes elo pro kozak.. idz lepiej za robote sie wez ,a nie
zaklocasz spokoj podczas kiedy my probojemy się czegos nauczyc.
6 maj 21:12
psik:

nie pitolcie tylko rozwiązujcie zadania

.
Zad.4
Potrzebuję krawędź podstawy.
tg40 = 8/d
d =8/tg40 = ?
6 maj 21:14
psik: Na pewno tam jest 40 stopni?

.
mając d można już wyznaczyć krawędź podstawy
d = a
√2/2
6 maj 21:16
Monia: nie powinno byc 45 stopni?
6 maj 21:17
Śniący: właśnie zastanawia mnie czy przy takich wyrażeniach jak
tg40, wystarczy że w wyniki zostawi się jako cośtam*tg40
6 maj 21:17
Śniący: czy trzeba dać wartość przybliżoną?
6 maj 21:17
psik: nie nie,przybliżoną na pewno nie. Przybliżoną tylko wtedy jeśli podadzą w zadaniu : Podaj z
dokładnością do...
6 maj 21:18
psik: tak mnie przynajmniej uczono
6 maj 21:19
Daniel: w odpowiedzi moze zostac tg40o
6 maj 21:21
Daniel: najpierw krawedz podstawy z funkcji wyliczyc, dalej latwo
6 maj 21:21
Monia: jak wyliczysz tg40 jak nie masz w tablicy takiej wartosci
6 maj 21:23
Monia: tez jestem maturzystka, zdaje podstawowy i w zyciu nie mialam takiego przykladu..
6 maj 21:24
Daniel: | | 8√2 | |
krawedz podstawy wychodzi a= |
| lub a=8√2ctg40o |
| | tg40 | |
6 maj 21:24
Daniel: LUDZIE nie musicie wyliczac tangensa 40 stopni, czy was ograniczono do tego , ze jak jest inny
kat niz 45,30 czy 60 stopni to odrazu musicie znac wartosc ? w odpowiedz moze zostac
blabalabal podzielic na tg40
o
6 maj 21:25
Monia: nie czaje tego Twojego zapisu
6 maj 21:26
Daniel: co w nim nie tak ?
6 maj 21:27
kacper: spoko zadania
6 maj 21:28
Monia: skad 8√2?
6 maj 21:29
Śniący: chyba nie wie że tgα=1/ctgα
6 maj 21:29
KT: Daniel napisz całe rozwiązanie
6 maj 21:31
psik: nie, nie chodzi o to. Podpowiem że na rozszerzeniu często są odpowiedzi z cosinusami i sinusami
jakichś kątów i nie są one wyliczane. Albo coś tam coś *sin
2α − cosβa
2 i to jest ostateczna
odpowiedź. Czasem robi się i zadania bez żadnych wartości, to jest hardkor
6 maj 21:33
Daniel:

zad.4
tg40
0=...
ctg40
o=..
| | 1 | | 64*2 | | 1024 | |
V= |
| *Pp*H= |
| *8= |
| |
| | 3 | | 3*tg240 | | 3tg240 | |
6 maj 21:36
kylo1303: To jest wlasnie problemem wielu osob. Gdyby dac dwa zadania ze stereometrii, w jednym
dac dlugosci wyrazone liczbami i kat w stopniach, a w drugim podac te same dane za pomoca
"literek" to wiele osob zadanie 1 zrobiloby bez problemu, a drugie juz nie "bo za trudne". Nie
wiem nawet jak to zdefiniowac, moze litery sa zbyt abstrakcyjne? Ale jesli to jest
abstrakcyjne to jak nazwac to co sie robi na studiach?
6 maj 21:36
Daniel: heheh tez nie wiem
6 maj 21:37
Monia: Teraz juz rozumiem

Choć przyznam, ze nigdy w zyciu nie robilam takiego zadania
6 maj 21:38
Daniel: zadanie dla podstaw

niedlugo wroce bo musze załatwic pilna sprawe, za 20min jak bede maja
byc wszystkei zadanie zrobione
6 maj 21:39
Monia: Chyba za 5 punktów

Daj jakieś prostsze
6 maj 21:40
psik: jak się pisze po rysunku?
6 maj 21:41
6 maj 21:42
psik: Ja to w ogóle nie lubię zadań z planimetrii gdzie trzeba sobie jeszcze coś dorysować :<
6 maj 21:43
Daniel: jak wroce to dodam zadania

piszemy klikajac litere "T" nastepnie kursor tam gdzie chcemy napisac klikamy i piszemy literke
, nie mozna wszystkich znakow dodac wiec czasem trzeba dorysowac troche
6 maj 21:43
Daniel: psik mogles juz sobie zaoszczedzic to rozwiązanie

iinni chociaz by sprobowali
6 maj 21:44
rumpek: Widzę, że
psik popsuł zadanie z wykorzystaniem tw. Pitagorasa

Zaraz wrzucimy coś
stosownego
6 maj 21:44
rumpek:

|AD| i |BE| są to środkowe, zadanie polega na udowodnieniu:
4 * ( |AD|
2 + |BE|
2) = 5 * |AB|
2
6 maj 21:48
psik:

to z podstawy?

z tw cosinusów:
|AD|
2 = |AC|
2 + |DC|
2 − 2|DC||AC|cosβ
z tw. cosinusów :
|BE|
2 = |EC|
2 + |BC|
2 − 2|BC||EC|cosβ
z tw. cosinusów:
|AB|
2 = |AC|
2 + |BC|
2 − |AC||BC|cosβ
Podstawić
4 * ( |AC|
2 + |DC|
2 − 2|DC||AC|cosβ + |EC|
2 + |BC|
2 − 2|BC||EC|cosβ) =
= 5 * ( |AC|
2 + |BC|
2 − |AC||BC|cosβ ) ?
6 maj 22:03
rumpek: mieliśmy skorzystać tylko z Tw. Pitagorasa
6 maj 22:04
psik: |AC| = 2|EC|
oraz |BC| = 2|DC|
6 maj 22:05
psik: tak?
6 maj 22:06
psik: tak?
6 maj 22:06
rumpek: Nie wiem, na maturze nie będziesz miał telefonu do przyjaciela

Masz podane informację, że to
środkowa a trójkąt ABC jest prostokątny
6 maj 22:07
letarg: Trzeba od razu było mówić że prostokątny
6 maj 22:08
Daniel: rumpek ciekawe zadanko
6 maj 22:16
Daniel: zadanie.2
P
1=ab
c=0,9a
d=1,2b
P
2=cd=0,9a*1,2b=1,08ab
| P2 | | 1,08ab | |
| = |
| =1,08=108% |
| P1 | | ab | |
6 maj 22:18
psik: no właśnie nie wynikało że prostokątny. Poza tym jak już stwierdziłem dla mnie takie zadania to
zupełna loteria − zrobię czy nie zrobię, ale sporo się przy tym nagłówkuję. Nie wiem od czego
zaczynać i generalnie liczę jak opętany w takich zadaniach wszystko co wiem i co mogę policzyć
nawet jeśli mi to niepotrzebne z nadzieją że uzyskam troszkę punkcików
6 maj 22:26
kylo1303: I slusznie robisz, tyle ze najpierw najlepiej pomyslec nad jakas koncepcja. A gdy to zawiedzie
liczysz co mozesz/umiesz
6 maj 22:27
Daniel:
zadanie.6
Oblicz sinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
6 maj 22:28
Daniel:
zadanie.6
Oblicz sinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
6 maj 22:29
kylo1303: Jako malo chetnych do robienia. Chyba ze robia wszyscy w zeszytach i nikomu sie nie chce
przepisywac tutaj
6 maj 22:32
Daniel: no niektorzy pisza w zeszytach
6 maj 22:32
Daniel:
zadanie.7
Czworokąty ABCD i APQR są kwadratami (patrz rysunek). Udowodnij, że |DR| = |BP|.
6 maj 22:36
letarg: Zad. 6.
a − krawędź podstawy
x − przekątna sześcianu
a
√2− przekątna podstawy
x
2=a
2 + + 2a
2
x=a
√3
6 maj 22:38
Daniel: bardzo ładnie
6 maj 22:41
Daniel: zadanie rumpka :
|AD|
2=|AC|
2+|DC|
2
|AB|
2=|2DC|
2+|AC|
2
4(|AD|
2+|BE|
2)=5|AB|
2
| | 1 | |
4(|AC|2+|DC|2+ |
| |AC|2+4|DC|2)=5(4|DC2+|AC|2) |
| | 4 | |
5|AC|
2+20|DC|
2=20|DC|
2+5|AC|
2
L=P
6 maj 22:45
letarg: Mam pytanie odnośnie zad.7 punkt Q na pewno znajduje się poza prostą przechodzącą przez pkt A i
D?
6 maj 22:47
Daniel:
zadanie.8
Na boku BC trójkąta ABC wybrano punkt D tak, by |∡CAD| = |∡ABC| . Odcinek AE jest
dwusieczną kąta DAB . Udowodnij, że |AC|=|CE|.
6 maj 22:48
Daniel: letarg tak, rysunek jest dobry
6 maj 22:49
psik:

z dużego trójkąta i tw. Pitagorasa: |AC|
2 + |BC|
2 = |AB|
2
z mniejszych trójkątów i tw. Pitagorasa:
|EC|
2 + |BC|
2 = |BE|
2
|AC|
2 + |DC|
2 = |AD|
2
|AC| = 2|EC|
|BC| = 2|DC|
podstawiając otrzymujemy
| | |AC|2 | | |BC|2 | | 5 | |
|BE|2 + |AD|2 = |
| + |BC|2 + |AC|2 + |
| = |
| (|AC|2 + |BC|2) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | |
= |
| |AB|2 czyli 4 * ( |BE|2 + |AD|2 ) = 5 * |AB|2 c.n.u. |
| | 4 | |
6 maj 22:49
psik: spóźniłem się D: Ale sam zrobiłem ^^
6 maj 22:51
Daniel: Najwazniejsze jest to ze sam zrobiles, u Ciebie w głowie to zostanie i na przyszlosc juz bedzie
umial robic takie zadanko prostym sposobem
6 maj 22:52
letarg: Coś nie mogę sobie poradzić z tym 7

Mam że dwa boki trójkątów ABP i ARD są równe sobie, ale
nic więcej nie mogę znaleźć aby były przystające. Może jakaś mała podpowiedź

?
6 maj 23:09
Daniel: zeby byly przystajace to kat pomiedzy rownymi bokami musi byc taki sam i masz to wykazac
6 maj 23:14
Daniel: pffy bzdura

mialem na mysli ∡PAB i ∡RAD
6 maj 23:16
Daniel: oznacz sobie jakos te kąty i doprowadz do tego zeby wykazac ze jeden jest rowny drugiemu , na
tym dowod sie konczy bo |DA|=|AB|
6 maj 23:17
letarg: Ok

Popróbuję, może się uda.
6 maj 23:19
Daniel: aj tam , zle to ujalem , nie pomiedzy rownymi bokami tylko katy pomiedzy bokami PA i AB oraz
RA i DA maja byc sobie rowne ... mozna zobaczyc ze ∡DAP=90−∡BAP to ∡DAR = ..
6 maj 23:21
letarg: Nooo

Dzięki, człowiek to jednak ślepy jest

Teraz już jasne i zrobione.
6 maj 23:26
Daniel: takie zadania czasem bywaja na maturach złosliwe, czesto nie wiemy jak sie za nie zabrac a
procenty uciekaja
6 maj 23:27
kylo1303: A ty Daniel zdajesz rozszerzenie i tak jako wolontariusz pomagasz przy podstawie?
6 maj 23:32
Daniel: dokładnie tak jak mowisz, przypominam sobie pewne rzeczy, bo czasem i na podstawie moze byc
heca , ale robie to tez dla kolezanki ktora rozwiazywala zadania tutaj razem ze wszystkimi

.
PRzygotowalem to specjalnie dla niej i na fejsie analizowalismy i obliczalismy

,
pomyslalem ze nie tylko ona moze skorzystac ale i inni to troche sie zaangazowalem .
6 maj 23:35
letarg:

z ΔABE : α+β+γ=180 γ=180−(α+β)
δ=180−γ
δ=α+β
∡CAE=∡AEC stąd |AC|=|CE|
Takie wyjaśnienie wystarczy?
6 maj 23:40
kylo1303: Jeszcze moznaby dac dopisek ze z rownosci katow wynika ze trojkat AEC jest rownoramienny i z
tego wynika ze AC=CE ale ogolnie to dobrze.
6 maj 23:42
Daniel: oŁraJt
6 maj 23:42
Daniel: mozna ale nie trzeba, uznaliby
6 maj 23:43
letarg: Ok, dzięki
6 maj 23:43
KT: Daniel <3
6 maj 23:43
letarg: To teraz za zadanie
rumpka się biorę
6 maj 23:44
Daniel: jak miło
6 maj 23:44
Daniel: zadanie.9
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że A⊂B oraz P(A)=0,3 i P(B)=0,4.
Oblicz P(A∪B).
6 maj 23:48
skała: Danny wpadam do ciebie na kawę, wstawiaj wodę.
6 maj 23:52
Daniel: pffy tak jak rok temu pewnie wpadniesz rudzielcu
6 maj 23:54
Lolaa: P(AuB)=0,7?
6 maj 23:55
skała: wiesz jaką lubię, waniliowa jacobs.
6 maj 23:56
KT: P(A∪B)=0,4
6 maj 23:56
Jef: A może tak?
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
6 maj 23:57
letarg: z ΔABC:
|AB|
2=|AC|
2 + |CB|
2 ⇒ 5|AB|
2=5(|AC|
2 + |CB|
2)
z ΔDAC:
| | |BC|2 | |
|AD|2=|AC|2+|DC|2 ⇒ |AD|2=|AC|2 + |
| |
| | 4 | |
z ΔBEC:
| | |AC|2 | |
|BE|2=|EC|2 + |BC|2 ⇒ |BE|2= |
| + |BC|2 |
| | 4 | |
| | |BC|2 | | |AC|2 | | 5|BC|2 | |
L=4(|AD|2+|BE|2)=4(|AC|2 + |
| + |
| + |BC|2)=4( |
| + |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5|AC|2 | |
|
| )=5|BC|2 + 5|AC|2=5|AB|2=P |
| | 4 | |
6 maj 23:57
Daniel:
zadania.10
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 12. Wysokość
stożka jest równa 8. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
6 maj 23:58
kylo1303: KT vs Lolaa
Padly 2 odpowiedzi, jedna zla i jedna dobra. Jakie jest prawdopodobienstwo ze Lolaa ma
dobrze?
6 maj 23:59
Jef: Jaki wynik do zadania 9?
6 maj 23:59
Daniel: skała na matematyka pisz
7 maj 00:00
kylo1303: Daniel Troche malo ambitne te zadania niektore, nawet jak na podstawe

I prosze potraktowac moj powyzszy post jako kolejne zadanie (oczekuje odpowiedzi).
7 maj 00:00
Daniel: zadanie.9 ODP. 0,4 KT dobrze
7 maj 00:00
Daniel: 0 xD
7 maj 00:01
Lolaa:
l2= 82+62
l2=64+36
l=10
Pb=πrl
Pb=π6*10
Pb=60π
7 maj 00:02
ssss:

jak mam policzyć zakreskowaną na czerwono prostą? Pomoże ktoś? znalazłem w jakimś arkuszu
7 maj 00:02
Daniel: wytnij z arkusza i przyrownaj do bokow 5 i 3
7 maj 00:03
letarg:

Zad.10.
l
2=36+64
l
2=100 l=10
P
b=π*r*l
P
b=60π
7 maj 00:04
Daniel: kylo1303 wiesz jak to jest z podstawa, czesto ludzie takich zadan nie potrafia, to niech
lepiej pocwicza latwiejsze niz zmagaja sie z trudnymi za 2pkt
7 maj 00:04
kylo1303: ssss Hahahaha... dobre zadanie, zastanawiam sie czy to cos pokroju wstegi mobiusa
Daniel Dobra odpowiedz xD
7 maj 00:04
Daniel: letarg dobrze zadanie.10
7 maj 00:07
7 maj 00:08
psik:

też mogę dać zadanie:
Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC . Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa (zobacz
rysunek). Oblicz objętość ostrosłupa ABCD , jeśli wiadomo, że |AD | = 15, |BC | = 8,|BD | =
|CD | = 16 .
7 maj 00:10
abc do letarg: hornerem te zadanie rozbij
7 maj 00:10
Daniel: letarg robilem kiedys to zadanie 11. i duzo sie nad nim napracowalem i mi wyszlo troche
inaczej i sie zdenerwowalem i rzucilem je..zaraz moze zrobie
7 maj 00:14
letarg: Hornerem? Chodzi mi o to z trapezem.
7 maj 00:14
Lolaa: BD− nie jest podane
7 maj 00:14
Daniel: BD = CD chyba tak tam jest napisane
7 maj 00:15
letarg: No ja też robiłem, próbowałem polami nie polami ale nic nie wychodziło
7 maj 00:15
psik: |BD| = |CD| = 16, tak miało być, ale przeniosło
7 maj 00:15
Daniel: czyli w podstawie trojkat rownoramienny o katach 45,45,90
7 maj 00:15
abc do letarg: nie pomyliłem się, Hornerem. Podstawiasz pod tabelkę dane, które posiadasz a następnie pykniesz
pod wzór Herona i masz prawie rozwiązanie. Dalej już z górki lecisz pitagorasem.
7 maj 00:16
Daniel: a moze i nie xD
7 maj 00:16
Daniel: na koniec metoda węzyka jeszcze młynek zapomniales dodac
7 maj 00:17
Daniel: abc*
7 maj 00:17
abc do letarg: wężykiem też można, ale dłużej się robi. Krócej to zrobić Hornerem a następnie Heronem i
Pitagorasem.
7 maj 00:18
letarg: abc Kurcze, pierwszy raz się spotykam z takim sposobem. Dzięki pokombinuję
7 maj 00:19
psik: ktos stara się tu być mądry

. Muszę od razu powiedzieć że zadanie wziąłem ze zbioru ale
zmieniłem dane i niestety niefortunnie wychodzi

. Następnym razem postaram się przewidzieć
takie coś
7 maj 00:20
abc do letarg: Nie ma sprawy, jakbyś miał problemy z Hornerem to pisz. Bo nie każdy umie to tym rozwalić.
7 maj 00:21
psik: wychodzi chyba |AB| =
√31?
7 maj 00:21
letarg: A jeszcze jedno głupie pytanie... jak to w ogóle zrobić

? Nigdy nie korzystałem z Hornera w
takiej sytuacji.
7 maj 00:21
psik: Horner do wielomianów , dzięki niemu można dzielić szybko przez dwumiany, ale pomijając ten
fakt, śmieszny jesteś
7 maj 00:22
letarg: Byłbym wdzięczny
abc
7 maj 00:22
letarg: A na serio to jak zrobić to zadanie

?
7 maj 00:23
psik: wysokość w podstawie wyszła √15? Liczy ktoś żeby poprawić jak coś?
7 maj 00:24
psik: Pp = 4√15
7 maj 00:25
psik: Ja idę już spać papa
7 maj 00:26
Daniel: psik zaraz policze , robie zad .11 letargowi zeby pomoc
7 maj 00:27
letarg: Czyli nie mam co liczyć na pomoc z tym 11?
7 maj 00:27
letarg: Dzieki Daniel.
7 maj 00:28
Daniel: chyba sie poddalem , glowa mi pęka , tyle obliczen robie ze to szok, zapewne trzeba wpasc na
jakos zaleznosc ktorej nie widze
7 maj 00:47
letarg: U mnie to samo, ciągle próbuję i nic. Ale dzięki za chęci

I za to że ktoś w końcu wziął mnie
na serio a nie
7 maj 00:48
kylo1303: Zaraz zerkne, bo skoro jest to w tamtym temacie to znaczy ze juz je zrobilem.
7 maj 00:49
Daniel: psik dobrze zrobiles
teraz zostalo tylko V=1/3*Pp*H=20√15
7 maj 00:51
Daniel: kylo1303 ty juz je robiles bo pisales ze miales klopoty ale znalazles blad

.. u mnie
tych obliczen jest w pyte i jak juz mi sie na kartke nie miescily to zrezygnowalem
7 maj 00:52
kylo1303: I wy chcecie podpowiedz czy rozwiazanie?
7 maj 01:01
Daniel: podpowiedz najpierw
7 maj 01:02
letarg: Podpowiedź
7 maj 01:02
kylo1303: W sumie nie wiem jak wy to robiliscie, ale trzeba skorzystac z podobienstwa trojkatow ABO i
CXO, gdzie O jest punktem przeciecia sie prostej AX i ramienia BC. Jesli z tego juz
korzystaliscie to napisze inna rzecz (bo nei chce pisac wszystkiego na raz)
7 maj 01:05
Daniel: korzystalem , gowno z tego wyszlo
7 maj 01:09
kylo1303: To nastepne: skupcie sie na wysokosciach w trojkatach o ktorych wyzej wspomnialem.
7 maj 01:09
Daniel: wlasnie ja sie zabardzo skupilem na wysokosciach i pozniej mi takie skomplikowane wyszly
obliczenia ze az sie gdzies machnalem..
| ah1(b+x) | | | | h1(b+x) | | (b+x)(h1+ |
| )−xh1 | | | a−x−b | |
| |
| = |
| |
| a−b−x | | 2 | |
stad x powinien wyjsc
7 maj 01:14
kylo1303: No to cos nie bardzo xD
no wiec tak:
| | h1 | |
x=a* |
| gdzie h1 to wysokosc w CXO (to z podobienstwa)
|
| | h2 | |
Wiemy rowniez ze h=h
1+h
2
Korzystajac z informacji podanej w tresci postaraj zapisac dlugosc h
2 za pomoca danych a,b i
h.
7 maj 01:17
Daniel: a wez rozwiaz moje rownanie i zobaczymy czy wyjdzie

PS, powodzenia jak ruszysz
7 maj 01:19
kylo1303: No zaraz sprobuje, jesli w ogole cos sie da z tym zrobic
I tak jeszcze: h1 nie licz osobno tylko z tego h1=h−h2. Daj znac jak idzie.
7 maj 01:24
Daniel: pieprze nie robie tego, bania mi siada
7 maj 01:25
letarg: kylo1303 Dzięki wielkie! W końcu wyszło

Tyle męczenia, a takie łatwe
7 maj 01:25
kylo1303: No coz, z twojego rownania wyszlo mi cos takiego:
7 maj 01:28
Daniel: hahaha moim sposobem wychodzi
x2−2ax+b−ab=0
7 maj 01:28
Daniel: skad wziales h
2 jak w moim rownaniu go niema
7 maj 01:29
letarg: Panowie dzięki za pomoc

Idę trochę się przespać, bo już łeb mi pęka

Dobranoc.
7 maj 01:30
kylo1303: letarg Nie ma problemu
Rozwiazanie:
Wiemy ze ΔABO to polowa trapezu
| | 1 | | 1 | |
PABO= |
| *h2*a= |
| *h*(a+b)
|
| | 2 | | 4 | |
| | 2ha−ha−hb | | h(a−b) | |
h1=h−h2= |
| = |
|
|
| | 2a | | 2a | |
Podstawic i wyjdzie.
7 maj 01:31
Daniel: widzisz kiedys robilem tam h
1=h−h
2 i prawie mi wyszlo, teraz robilem inaczej i gowno z tego.
Starczy liczenia na dzisiaj chyba .. na maturze rozwiaze
7 maj 01:32
Daniel: czemu nie ma takiego forum fizycznego jak matematyka pisz
7 maj 01:33
kylo1303: To w takim razie dobranoc
7 maj 01:33
KT: Daniel stwórz je
7 maj 01:34
kylo1303: Z fizyki tez czasami sie pomaga (nie ja). Po prostu brakuje jakiegos fizyka takiego jak
Jakub ktory by to wszytsko ogarnal xD No i duzo mniej jest fizykow
7 maj 01:35
Daniel: KT pomozesz mi ?
7 maj 01:36
kylo1303: Ja ci moge pomoc. Znam wzor na sily, predkosc, przyspieszenie, znam wektory, teorie
wzglednosci, co nieco o predkosciach kosmicznych, tarciu i paru innych. Najgorzej z
elektromagnetyka. Z optyki tez co neico pamietam. Rozne przemiany tez ogarniam, nawet
teoretyczna budowe silnika. Wiem tez dlaczego niebo jest niebieskie i dlaczego nie da sie
zbudowac perpetum mobile.
Czy trzeba ci wiecej?
7 maj 01:38
KT: Spoko, mogę ogarnąć podstawy. Ale rozszerzonko zostawiam Tobie
7 maj 01:39
Daniel: kylo1303 nie bedziesz w stanie mi pomoc

, zawstydze Cię, ale umiem wiecej
7 maj 01:44
kylo1303: Daniel A co do tego to nie mam watpliwosci, fizyke na podstawie przez 2 lata mialem i
tyle. Ale i tak uwazam ze sporo umiem, glownie z pierwszego dzialu (ruchy, sily) bo to prawie
jak matematyka xD Takze po maturkach rozpoczynaj tworzenie strony www.fizyka.pisz.pl
7 maj 01:47
Daniel: hahahah ołrajt

kinematyka i dynamika to smiech na sali

3 wzory i na tym sie konczy
fizyka
7 maj 01:50
annodomini: fizyka.pisz.pl juz istnieje
7 maj 02:06
letarg:
7 maj 02:07
kylo1303: Wiem, i to chyba tez przez
Jakuba stworzona. Ale nie ma forum zadankowego
7 maj 02:11
Daniel: bede załozycielem forum zadankowego
7 maj 10:25
abc do letarg :

hornerem
7 maj 10:58
letarg: Serdeczne dzięki
abc! Już sprawdzam czy tak samo wyszło
7 maj 11:10
kuk:
7 maj 11:29
maria: zad 10.
pole boczne 60π
7 maj 11:33
Jula: jak z tym pierwszym zadaniem z trapezem?
7 maj 11:50
kylo1303: Ja z miejsca widze 2 sposoby. Albo dorysuj sobie prosta rownolegla i z katowm
wierzcholkowych/naprzemianleglych albo korzystaj z sumy katow (wg. mnie latwiej).
7 maj 13:21
MT:

α = 45
β = 45
Jak obliczyć γ?
7 maj 15:24
Święty: Nie wiem, to zbyt trudne ...
7 maj 15:25
Kasia: γ = 90 stopni
poniewaz skoro α i β maja po 45 stopni to trojkat ten jest polowka kwadratu
7 maj 15:26
Merry: Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma
długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.
7 maj 15:32
WWW: zatem ta srodkowa d=5 wychodzi z wierzcholka kataα= 45°i tworzy z polowa przyprostokatnej =½x i
przyprostokatna druga=x mniejszy trojkat prostokatny
z pitagorasa:
(½x)²+x²=d²
¼x²+x²=5²
1¼x²=25
5/4 x² =25
x²=25 · 4/5
x²=20
x=√20=2√5
to ½·2√5=√5
Pole Δ P=½·2√5 ·√5=5 j²
7 maj 16:31
malaika: 9 kul: 4 białe, 3 czarne, 2 zielone.
6 kul: 2 białe, 3 czarne, 1 zielona.
|Ω|= 9*6=54
(A)= 8+9+2=19
z tym ostrosłupem: no już myślałam, że będzie fajnie, ale 40 stopni?
7 maj 16:34
kuke: nie ogarniam 2 zadania! pomoże ktoś ?
7 maj 17:28
Ja:

To juz jutro
7 maj 17:34
Daniel: Rozwiązałem drugie zadanie
7 maj 17:38
Daniel: rozwiązanie jest u góry
7 maj 17:40
7 maj 17:44
kuke: ok juz mam
7 maj 17:47
Daniel: zadanie.2 najłatwiejsze chyba tutaj ze wszystkich
7 maj 17:49
Maturzystka ;D: Hej a takie zadanie 4x≥ x
2
pewnie proste, ale już dzis troche zadan naliczyłam i juz mózg się przegrzał hehe.. no i to
zaznaczyc na osi ... ja liczyłam tak:
x
2≤ 4x
x≤
√4x i x≤ −
√4x , ale nie pasuje mi odpowiedz do osi, bo to zadanie zamknięte
7 maj 17:51
kuke: czasem na najprostszych zadaniach można się zawiesić
7 maj 17:52
olo: pomyśl z funkcja kwadratowa
7 maj 17:55
Daniel: Maturzystka bo zle liczylas

uporzadkuj iksy na jedna strone, wyciagnij przed nawias, przyrownaj do zera , zaznacz na osi,
parabola ramionami do gory, wyznacz przedzial
7 maj 17:56
Maturzystka ;D: no , dokładnie, jak przechodze do zadan otwartych , to mi praktycznie kamień z serca spada
7 maj 17:56
Maturzystka ;D: ok, dzieki Daniel

wiedziałam , ze proste . thanks
7 maj 17:57
Daniel: powinno Ci wyjsc x∊<0,4>
7 maj 17:57
kylo1303: WWW Miales policzyc pole duzego trojakta, wiec powinno chyba wyjsc 10.
7 maj 17:59
Maturzystka ;D: przedział <0,4>
7 maj 17:59
Daniel: kylo1303ktore on zadanie robi ?
7 maj 18:00
linda: hej, pomoże mi ktoś? chodzi o rozpisanie zadania :
Oblicz wartość wyrażenia:
3log0,42 − log0,43 * log3125
7 maj 18:01
Maturzystka ;D: a mogę wrzucić jakieś zadana , tzn moje , których nie mogłam wyliczyć ? Poziom podstwowy ? czy
jesteście zajęci własnymi ?
7 maj 18:01
kylo1303: Zadanie: "Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta
prostokątnego ma długość 5. Oblicz pole tego trójkąta." z godziny 15.32
Wrzucaj, ktos pomoze.
7 maj 18:03
Daniel: Maturzystka

− mozesz
linda
log
3125=5
log
0,42
3−log
0,43
5= ..
7 maj 18:04
Maturzystka ;D: 1)Pan Nowak zamierzał kupić zestaw kina domowego w cenie 5166zł . Kwotę zakupu można było
rozłożyć na cztery raty płatne co miesiąc w dwóch wariantach: 1 wariant: każda rata jest o 20%
mniejsza od poprzedniej raty. 2 wariant: każda kolejna rata jest mniejsza od poprzedniej o 20%
pierwszej raty. Wyznacz pierwsze i ostatnie raty w obu wariantach.
Liczyłam , ale nie wychodzi według odpowiedzi

moge wskazówke podac jbc
7 maj 18:06
Daniel: kylo1303 dobrze mowi, powinno byc 10
7 maj 18:09
Maturzystka ;D: Inne zadanie , to hmmm. wyszedł wczoraj mi wynik ,ale nie wiem jakim cudem , wiec:
sin29 * cos2 29+ sin3 29 / cos 61( <−− ma byc na dole , pod kreska ułamkowa tzn. w mianowniku
)
jesli , mozna to tak w miare wytłumaczone.. kombinowałam z tym , ze cos zamieniłam z jedynki
tryugonometrycznej , ale pozniej nie wiem ..
7 maj 18:13
Daniel: w I wariancie pierwsza rata 1750zł a ostatnia 896zł ?
7 maj 18:17
Daniel: Maturzystka

moze spróbuj w liczniku wyciągnąc sin29
o przed nawias
7 maj 18:23
Daniel: II wariant to chyba pierwsza rata 1845 zł a ostatnia 738zł
7 maj 18:27
linda: Daniel: dzięki, ale no nie wychodzi mi to zadanie kompletnie.
log0,423−log0,435= .. z tego pierwszego wychodzi 20, a z drugiego 607,5 ?
20 − 607,5 * 5 =
7 maj 18:27
Maturzystka ;D: no dokładnie , dobrze wyszło , tyle ,ze ja wyniki mam, nie wiem jak Ty to robiłeś ,ale ja z
ciagu geometrycznego i nie wiem , wszystko źle ; // a jeśli chodzi o twoje zadanie 5 z tym
rysunkiem, to własnie je obliczyłam przed momentem , nie wiem ,czy macie je ne tym forum
zrobione ?
7 maj 18:31
Daniel: | | 23 | |
a moze tak log0,4( |
| )=log0,430,375=.. |
| | 35 | |
7 maj 18:32
Daniel: mamy link "leniwca" ale mozesz dodac z rysunkiem

I wariant
x−pierwsza rata
druga rata x−(0,2*x)=0,8x
trzecia rata 0,8x−(0,2*0,8x)=0,64x
czwarta rata 0,64x−(0,2*0,64x)=0,512x
x+0,8x+0,64x+0,512x=2,952x
2,952x=5166zł
x=1750zł
czwarta rata 0,512x=0,512*1750=896zł
II wariant
x−pierwsza rata
0,8x druga rata
0,6x trzecia rata
0,4x czwarta rata
2,8x=5166zł
x=1845zł
czwarta rata 0,4x=0,4*1845=738zł
7 maj 18:37
Maturalnie: wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y=5x+1 przechodzącej przez punkt
A=(10,−3)
7 maj 18:39
oliwander: ciągi, logarytmy, bryły, ostrosłupy, graniastosłupy, rachunek prawdopodobieństwa,równania i
nierowności, delta.. nie pogardze szybkimi zadaniami
7 maj 18:43
Maturzystka ;D: MATYRALNE:
wspólczynnik kierunkowy a= − 1/5
wychodzi rownanie y= −1/5 x +b nastepnie Pkt A=(10,−3) podstawiasz jako x i y
7 maj 18:43
Daniel: Maturalnie najpierw wyznacz wspolczynnik "a" , jesli prosta jest prostopadla wiec bedzie to
odwrotnosc z minusem

.. dalej podstawiasz do rownania y=ax+b za x i y i obliczasz b , na
koniec zapisujesz rownanie prostej k
7 maj 18:45
Maturzystka ;D: Dzięki daniel, cóz za banalne zadanie , chyba przestane sie uczyć bo mi sie miesza

dziękki
jeszcze raz, a to 5 zadanie, wyliczyłam praktycznie tak samo
7 maj 18:48
Daniel: Maturalnie najpierw wyznacz wspolczynnik "a" , jesli prosta jest prostopadla wiec bedzie to
odwrotnosc z minusem

.. dalej podstawiasz do rownania y=ax+b za x i y i obliczasz b , na
koniec zapisujesz rownanie prostej k
7 maj 18:48
Maturalnie: ok dzięki za pomoc
wyszło:
k: y=−1/5x−1
7 maj 18:51
7 maj 18:53
Maturzystka ;D: mam , pytanie do funkcji kwadratowej .. czy jesli mamy postac kanoniczna ax2+ bx+ c
to mozna inaczej przyjąc , ze b= p , a c=q ?
7 maj 18:55
dzasta: mam pytanie, nie dotyczące tych zadań...
jak to rozwiązać, obustronnie dodając czy dzieląc:
−2x < −4 || : (−2)
czy :
−2x < −4 || +2
7 maj 18:58
Maturzystka ;D: ja bym podzieliła:
−2x<−4 |−2
x> 2
7 maj 18:59
oliwander: dzasta :
−2x=4/:2
x=2
7 maj 19:01
dzasta: dziękuję
7 maj 19:02
Maturzystka ;D: a to zadanie .. za jeden pkt , a takie idiotyczne: Pole trójkata jest równe 48cm , a jego obwód
32cm. wówczas promien okregu wpisanego w ten Δ jest rowne:
7 maj 19:06
dzasta: dziękuję
7 maj 19:07
Daniel:
| | 2P | | 96 | |
r= |
| = |
| =3cm  |
| | a+b+c | | 32 | |
7 maj 19:08
oliwander: wydaje sie ciezkie a jest banalne
7 maj 19:09
Anonim: Witam. Czy ktoś może mnie nakierować o co chodzi z tymi ćwiartkami ( I,II,III,IV) kiedy np
prosta przez nie przechodzi? Trzeba się tego nauczyć na pamięć po prostu czy co
7 maj 19:11
Daniel: podstawienie do wzoru, tylko najpierw go musimy przeksztalcic

. ... ja nawet nie wiem jak on
| | 2P | |
wyglada w podstawowej podstaci , bo zawsze od razu bralem r= |
| |
| | a+b+c | |
7 maj 19:11
oliwander: wystarczy, ze wiesz gdzie te cwiartki się znajdują.
7 maj 19:12
Maturzystka ;D: no fakt.. jest taki wzór...moim zdaniem to jest głupie, za zdaje biologie i chemie na rozsz. ,
a musze sie z ta matma meczyc i myslec o jakis wzorach.. Wy pewnie matme na rozszerzeniu ?
7 maj 19:14
dzasta: najlepiej się nauczyć, czy po prostu wiedzieć

II ćwiartka | I ćwiartka
_________ | ________
III ćw. | IV ćw.
7 maj 19:14
Anonim: Ok, zapamiętam. Dzięki
7 maj 19:15
dzasta: ja też zdaję podstawę z matmy, męczę się z tym zamaiast nad bio siedzieć
7 maj 19:17
Daniel: Tak , ja matme na rozszerzeniu, wszyscy narzekaja na tą matme tak naprawde, a my jakos nie
wygarniamy ze musimy zdawac polski
7 maj 19:18
maturzysta : Nie uczta się juz i tak nic juz sie nie nauczyta wiencej. Lepiej pojdzta na spacer a potem
wyspijta sie pozadnie i bedzieta wypoczeci
7 maj 19:19
dzasta: ja wolę powtarzać, wydaje mi się że sporo nie wiem...
dziś się dowiedziałam na tej str. internetowej, ze watrość bezwzglądna nie może być ujemna, tzn
wtedy jest brak rozwiązań xd zupełnie nie wiedziałam o tym
7 maj 19:22
maturzysta :

i tak nie zdacie
7 maj 19:23
Maturzystka ;D: no tak.. ale oni z matma przesadzaja.. polski musi każdy umieć, matme też, tylko że z mojej
strony jest jedna uwaga... jak wygladała pierwsza matura z matmy a jak teraz.. to jest
smieszne .. wiekszość ludzi oblewa matme, a polski no to wybaczcie, ale zeby nie umiec
wypracowania
7 maj 19:25
Daniel: jak pytali mnie o funcke w zadaniu 11. gdzie byla metafora NEWTONA chcialem napisac ze
kwadratowa... dla mnie kretyn ukladal pytania do tej matury.. o poziomie matury podstawowej z
matematyki sie nie wypowiadam bo dla mnie one wszystkie wygladaja tak samo :x
7 maj 19:28
oliwander: może wydaje im się, że nasz poziom jest właśnie poniżej podstaw. Co by nie było dobrze jest
mieć dobry procent z matury.
7 maj 19:35
Maturzystka ;D: jasli chodzi o tegoroczna mature z polskiego, to czytanie do najłatwiejszych nie należało ; /
tez byłam wkurzona, czasu mi brakowało, a spodziewałam sie , ze nadbije polskim matme a jak
bede miała 70 % to bede raczej zadowolona..a z tą matma , nie narzekam .niektore zadanie , aż
mnie motywuja , ale te za jeden pkt. o boże , nie nawidze ! a co do poziomu matur , pierwsza
była na poziomie gimnazjum hah
7 maj 19:36
oliwander: a co do wielomianów, tam trzeba uważać na minusy i plusy, kiedy jest minus ma być plus, a kiedy
plus ma być minus. śmieszne but it's true
7 maj 19:37
oliwander: tekst nie był zły o tej wikipedii ale te zadania, to raczej nie wynikało z treści tylko z
wiedzy, tak jak daniel wspomniał, o tych funkcjach. Też nie mają o co pytać.
7 maj 19:40
Maturzystka ;D: czytanie no łatwy tekst hah wiadomo ,ale pytania .. haha charakter emocjonalny hah

wiem , ze
wtedy spojrzałam na kolezanke i odczytałam z jej ust przekleństewo
7 maj 19:45
Maturzystka ;D: w funkcji kwadratowej wierzchołek wyznacza p cz q ..
7 maj 19:59
maturzystka :P: p?
7 maj 20:01
Maturzystka ;D: znalazłam ,ze p i q

dobra tamm
7 maj 20:02
psik: (p,q) <− wierzchołek
7 maj 20:03
Radzio: Siemka pomocy
Zadanie ( 4pkt )
Oblicz pole sześciokąta foremnego, którego najdłuższa przekątna ma długość 8 cm
7 maj 20:04
oliwander: mieszacie już

już sama się zlękłam tym pytaniem. na mojej twarzy zapanował wielce wyraz
twarzy wyrażający zdezorientowanie a zarazem WTF! Mózg rozjebany!
7 maj 20:05
oliwander: mieszacie już

już sama się zlękłam tym pytaniem. na mojej twarzy zapanował wielce wyraz
twarzy wyrażający zdezorientowanie a zarazem WTF! Mózg rozjebany!
7 maj 20:05
net: można to obliczyć poprzez podzielenie sześciokąta na trójkąty
7 maj 20:07
Daniel: Radzio
a
√3=8
P=..
7 maj 20:08
Maturzystka ;D: ktorym?
7 maj 20:08
net: no i wiesz, że długość najdłuższej przekątnej to są dwie długości ramion trójkąta
7 maj 20:10
Sonia: Czuje się głupia max !

A jutro matura O.O
7 maj 20:23
Daniel: Sonia od Rodiona ? :X
7 maj 20:25
7 maj 20:34
Drako: Powiem wam tak, zadania zamknięte opierają się głównie na wykorzystaniu wzorów z tablic,
zadania za 2pkt to nic innego jak dokładne liczenie. Większość zadań za 4−6 pkt sprowadza się
do równania kwadratowego i liczenia delty(oczywiście nie mówie tu o geometrii) Osobiście
chciałbym na maturze zadanie z prędkości bo schemat rozwiązywania tych zadań już zaryłem
7 maj 20:34
Radzio:

Dobrze podkreśliłem na czerwono najdłuższą przekątną

8 cm
szara kreska =a
| | 16√3 | |
Niebieska kreska =2a to znaczy ze 2a= |
| |
| | 3 | |
| | 16√3 | |
To znaczy ze H2 + ( |
| )2 = 82 |
| | 3 | |
| | a2√3 | |
Pc= 2Pp + Pb = P=2(6* |
| )+(a*h) Dobrze ? |
| | 4 | |
7 maj 20:42
Drako: maturzystka : właśnie o tego typu zadaniach pisałem
7 maj 20:42
maturzystka :P: a ja wlasnie tego nie potrafie, i zostalo mi schemat wykuc na blache
7 maj 20:50
Kinga2306: Liczba 2
20 x 4
40 jest równa.


Proszę o pogrupowanie tego, bo pojecia o tym nie mam.
jak to sprowadzac
7 maj 21:32
Drako: 220 x (22)40 = 220 x 280 = 220+80 = 2100 = 450
7 maj 21:39
maturzystka :P: 220 x 440
= (22)10 x (44)10
= (22)10 x (28)10
=220 x 280 = 2100
7 maj 21:44
maturzystka :P: oj zle mi sie napisalo ale pierwsza linijka to ma byc 220 x 440
7 maj 21:45
Daniel: Radzio szesciokat foremny to nie jest to samo co graniastoslup foremny

zle przepisales
zadanie albo nie wiem , tymczasem jestem po 6 i nie widzi mi sie rozwiazywanie zadanek :xx
7 maj 21:54
chacia: czy ktoś z was też twierdzi że nie zda jutrzejszej matmy, tak jak i ja?
7 maj 21:54
Daniel: co graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego* xD sry ale nie do matmy teraz jestem
7 maj 21:55
Drako: też bym się chętnie nawalił ale to dopiero jutro
7 maj 21:57
Daniel: tzn ja sie nie nawailem, jesli jestem w stanie jeszcze tutaj pisac z wami to jest OKEJ. na
jutrzejsza matme ide na ostrym czilu , podobno na kacu lepiej sie pisze

/
chacia , 30% dasz rade, bede trzymal kciuki podczas robienia zadania z wykaz ze
7 maj 21:59
Drako: Wykaż, że... jak ja tych zadań nienawidzę... gdyby akurat tego typu zadań nie było miałbym 100%
z matmy
7 maj 22:01
maturzystka :P: haha tez nie znosze zadan typu ' wukaz ze, udowodnij ze..' Paranoja
7 maj 22:32
maturzystka :P: dobra ja uciekam , rano trzeba wstac wypoczeta

Powodzenia wszystkim maturzystom

!
7 maj 22:35
Slavqo: ...jeszcze 10 godzinek z groszami i palpitacja gotowa pozdro dla zestresowanych
7 maj 22:37
Daniel: GL WSZYSTKIM
7 maj 23:05