układ równań
Marian95: W układzie współrzędnych narysuj okrąg o równaniu (x + 2)2 + (y − 3)2 = 4 oraz zaznacz
punkt A = (0,−1). Prosta o równaniu x = 0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu
przechodzących przez punkt A. Wyznacz równanie drugiej stycznej do tego okręgu,
przechodzącej przez punkt A.
6 maj 20:35
Mila: (x + 2)
2 + (y − 3)
2 = 4
Rownanie stycznej:
k: y=ax+b i A∊k
y=ax−1
Odległość stycznej od środka okręgu wynosi r=2
S=(−2,3)
ogólna postać rownania stycznej: ax−y−1=0
| | |a*(−2)−1*3−1| | |
d=2= |
| dokończ |
| | √a2+12 | |
6 maj 20:51