e
blogther:

Prosze o sprawdzenia poprawnosci wyniku koncowego
Podstawa˛ graniastosłupa prostego jest romb, którego krótsza przekatna ma długosc c, a kat
ostry miare 2α. Pole przekroju wyznaczonego przez krawedz boczna graniastosłupa i dłuzsza
przekatna podstawy wynosi P. Oblicz długosc dłuzszej przekatnej graniastosłupa.
jest troche liczenia wiec napisze najistotniejsze rzeczy
β = 180
o − 2α
BD = c
AD = a
| | √1 + cos2α | |
AC = c |
|
|
| | √1 − cos2α | |
pole przekroju to P = AC * CC'
CC' − wsokosc graniastsłupa i jednoczescie krawedz boczna
AC' dłuzsza przekatna graniastosłupa
| | √c4(1 + cos22α) + P2(1 − cos2α) | |
AC' = |
| |
| | c√1 − cos22α | |
6 maj 20:35
blogther: up
6 maj 20:50
blogther: mam juz
6 maj 21:04
blogther: to nie ja napisałem o 21:04
6 maj 21:07
blogther: podszywanie sie pod ine osoby jest smieszne ale pod moj nick juz nie
6 maj 21:08
blogther: no ja mam na kompie ale CI nie dam cFelu
6 maj 21:11
blogther: jeszcze przez przypadke napisałem ci duzej litery jełopie jeden
6 maj 21:13
blogther: ktos sie bawi moim nickiem
6 maj 21:15
blogther: sory, to ja.
6 maj 21:27
pigor: hmm ... ja widzę to np. tak : niech
x, H − długość dłuższej przekątnej rombu i wysokości
graniastosłupa odpowiednio , to
d=√x2+H2=? − szukana długość dłuższej przekątnej
graniastosłupa, wtedy z warunków zadania :
x2=
c2ctgα ⇒ x=c ctgα ⇒
x2=c2ctg2α , zaś Hx=P ⇒ H c ctgα=P ⇒
H=
1c P tgα ⇒ H
2=
1c2 P
2tg
2α , zatem d
2=c
2ctg
2α+
1c2 P
2tg
2α ⇒
⇒
d=√c2ctg2α+c−2 P2tg2α i dalej nie wiem czy warto coś z tym robić

. ...
6 maj 21:28
blogther: no wiem ze to ty cfeloksie
6 maj 21:28
blogther: w opowiedzi jest to zapisane ze
6 maj 21:30
blogther: wyniki sa troche podobne ale nie chce mi sie udowadniac dodatkowo takiej tozsamosci
6 maj 21:30
pigor: ... masz rację , bo mnie też , ale na pierwszy rzut oka to samo . ...
6 maj 21:51