Prawdopodobieństwo
kj: Mogę prosić o pomoc z zadankiem?
Rzucamy 7 razy symetryczną sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pojawią się
wszystkie liczby oczek.
6 maj 19:53
Lolaa: Ω=72=49
A=7
7
1
P(A)=
=
49
7
6 maj 23:19
Basia:
1.
rzucamy siedem razy kostką ⇒ |Ω| = 67
2.
7
2
|A| = 7*
*5!
bo mogę mieć 1,1,2,3,4,5,6 lub 1,2,2,3,4,5,6 itd. (7 możliwości)
i każdą z nich mogę jeszcze różnie poukładać
7
2
wybieram sobie dwa miejsca, na których będą powtarzające się cyfry czyli
a resztę "mieszam" dowolnie czyli 5!
prawdopodobieństwo sam(a) policz
6 maj 23:27
psik: jest 6 możliwości, nie 7. Jeśli zamieniasz ze sobą powtarzające się cyfry to nic się nie