pomoże ktoś?
pysia: jak narysować wykres funcji ex+y
6 maj 19:46
pysia: pomoże ktoś jak narysować taki wykres? potrzebny jest mi do wyznaczenia obszaru i obliczenia
całki.
6 maj 19:54
Basia:
wykresy funkcji dwóch zmiennych to powierzchnie w przestrzeni trójwymiarowej
komu by się chciało to rysować i po co ?
napisz treść zadania, może obejdzie się bez rysowania
6 maj 19:58
pysia: wyznaczyć całkę podwójną z funkcji f(x,y) w obszarze D ograniczonym równianiami
f(x,y)= ex+y D: x+y=1 x−y= −1 y=0
6 maj 20:06
pysia: tak się zastanawiam... czy do tego zadania jest mi potrzebny wykres funkcji f(x,y)?
6 maj 20:10
pysia: jak wyznaczyć całkę po dy z ex+y
6 maj 21:02
Krzysiek: niepotrzebny jest wykres funkcji ex+y , ale potrzebne są granice całkowania, wyznaczyłaś je?
∫ex+ydy =ex ∫ey dy =ex *ey +C =ex+y +C
6 maj 21:05
pysia: według mnie granice calkowania to 0 ≤y≤1 y−1≤x≤1−y
6 maj 21:12
Krzysiek: dobrze, więc najpierw całkujesz po x
6 maj 21:16