Oznaczmy przez S środek ciężkości trójkąta ABC.
111: Oznaczmy przez S środek ciężkości trójkąta ABC. ( środek ciężkości trójkąta to punkt
przecięcia
się prostych łączących wierzchołek trójkąta ze środkiem przeciwległego boku ). Uzasadnij że
trójkąty ABS, ACS, BCS mają równe pola.
6 maj 19:43
+-:

Trójkąty ADC=DBC mają równą powierzchnię gdyż mają jednakową wysokośćoraz AD=DB. To samo
dotyczy pól trójkątów ADS=DBS=1/2ADC=1/2DBC (i analogicznie pozostałych trójkątów mających za
podstawę boktrójkąta ABC). Jeżeli wykonamy następujące działania na polach trójkątów ADC −
ADS=ASC ; DBC−DBS=BCS , to zgodnie z wcześniej uzasadnionym ASC=BCS. To samo identycznie
dotyczy pozostałych trójkątów
7 maj 19:51