trygonometria
anna: Proszę o wytłumaczenie (matura rozszerzona, trygonometria):
Chodzi mi o to, że jak mam jakąś tożsamość to rozwiązuję i wszystko ok, ale końcówki nigdy nie
wiem jak. Sprecyzuję: np.: wychodzi mi że cosα= √2/2. Jak mam to zamienić na coś tam +2kπ? I
tak samo w funkcjach sinus i tanges. Byłabym wdzięczna
6 maj 19:40
krystek: cosx=cos45 lub cosx=(360−45)
| | 5 | |
stąd x=U[π}{4}+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 4 | |
6 maj 19:48
Basia:
szukasz kątów z przedziału <0;2π) dla których równanie jest spełnione
i potem +2kπ
w Twoim przykładzie
x =
π4 i odpowiadający mu kąt IV ćwiartki czyli 2π−
π4 =
7π4
(bo tylko w ćwiartkach I i IV cosinus jest dodatni)
i masz:
x =
π4+2kπ lub x=
7π4+2kπ
6 maj 19:49
6 maj 19:50
krystek: | | 7 | |
x= |
| π+2kπ (muszę nauczyc się mnożenia 7*45=315 |
| | 4 | |
6 maj 19:51
Basia: etam.......................
6 maj 19:52