:)
Dżoli: Napisz równania osi symetrii figury opisanej równaniami:
(x−4)
2 + (y−2)
2 = 25
(x+1)
2 + (y+3)
2 = 25
Wiem już jaka to jest figura i znam jej środki z tych dwóch równań, ale niestety nie wiem jak z
tych środków wyliczyć osie symetrii...
6 maj 19:31
et: beda dwie: pierwsza przechodzaca przez srodki okregow a druga jest prostopadla do pierwszej osi
symetrii i przechodzi przez srodek odcinka laczacego srodki tych okregow
6 maj 19:34
Basia:
okręgi mają taki sam promień
narysuj je, zobaczysz, że ta figura ma dwie osie symetrii
jedna to prosta S1S2 przechodząca przez środki okręgów
druga to prosta prostopadła do pr.S1S2, przechodząca przez środek odcinka S1S2
6 maj 19:35
Dżoli: a teraz jak obliczyć te osie?
6 maj 20:21
asdf: a narysowałeś(aś) to w ogóle sobie? Chyba nie..
6 maj 20:24
DZIADZIA:

S1=(4,2)
S2=(−1,−3) r=5 w obu przypadkach czy dobrze to pojmuje?
6 maj 20:35
Dżoli: narysowałam...
6 maj 20:40
DZIADZIA:
6 maj 20:40
DZIADZIA: spoko tylko ja pytam bo nie wiem czy o tochodzi
6 maj 20:41
Dżoli: no mniej więcej o to

Tylko co dalej z tymi osiami?
6 maj 20:45
asdf:
6 maj 20:47
DZIADZIA: ja myslałem ze to beda proste prostopadłe czyli x=−1 i druga x=4 ?
6 maj 20:54
asdf: nie
6 maj 20:54
Dżoli: no ja mam taki rysunek, ale trzeba obliczyc te osie a nie wiem jak
6 maj 21:00
Dżoli: tzn napisac równania osi symetrii
6 maj 21:01
asdf: jedna oś symetrii (ta co przechodzi przez 2 środki okręgów) zawiera dwa punkty:
S1 oraz S2, teraz wystarczy z nich zrobić funkcje liniową (nazwyjmy tą prostą k)
druga to oś symetrii tych dwóch punktów czyli:
prostopadła do prostej k przechodzącą przez środek odcinka S1 oraz S2
6 maj 21:05
DZIADZIA: a moge to z tego wzorku policzyc?
(y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=0
(y−2)(−1−4)−(−3−2)(x−xa)=0
−5y+3x−10=0
y=35x−2
6 maj 21:21
DZIADZIA: dobrze?
6 maj 21:24
DZIADZIA:
6 maj 21:29
asdf: S1 = (4,2)
S2 = (−1, −3)
y = ax + b
−3 = −a + b
2 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5 =−5a
a = 1
−3 = −1 + b
b = −2
y = x − 2
teraz prostopadłą przechodzącą przez środek oblicz..
6 maj 21:29
Dżoli: czyli będzie tak:
y= x−2
y= −x+1
6 maj 21:31
asdf: tak
6 maj 21:32
DZIADZIA: czyli to co ja zrobilem wyżej jest złe?
6 maj 21:34
Dżoli: no to widze ze zadanie nie było wcale trudne ale nie ptrafiłam sama wpaść na to jak i co z tymi
osiami

a mam pytanie jeszcze. Czy bez robienia rysunku wiemy że te proste są prostopadłe?
6 maj 21:35
asdf: skoro masz inny wynik to masz źle.
6 maj 21:35
DZIADZIA: dzoli z kad jestes?
6 maj 21:36
asdf: czy proste:
y = x − 2
oraz
y = −x + 1
są prostopadłe?
Odp. Tak
a1 = 1
a2 = −1
warunek na prostopadłe:
a1a2 = −1
L = P
6 maj 21:36
Dżoli: to ja wiem, ale chodzi mi o to skąd wiemy, jeszcze przez wyznaczaniem wzoru funkcji liniowej ze
te proste są prostopadłe..
6 maj 21:38
asdf: no bo symetralna musi być prostopadła do odcinka S1S2 przechodząca przez środek
6 maj 21:40
Dżoli: żebyś mnie źle nie zrozumieł, bo wyjdzie że jakaś tępa jestem xD pytanie jest takie: czy bez
rysunku wiem ze one są prostopadłe?
6 maj 21:41
asdf: odpowiedziałem Ci postem z 2136
6 maj 21:42
Dżoli: ok, juz wiem wiem
6 maj 21:44