funkcje
Monia: Najmniejszą wartość w przedziale <0,2> funkcja kwadratowa
y= −(x−3)2+5 przyjmuje dla argumentu:
A) 2 B) 0 C) 3 D) −4
6 maj 19:28
et: d
6 maj 19:30
Monia:
a dlaczego tak?
6 maj 19:32
Saizou : obliczasz f(0) i f(2)
f(0)=−9+5=−4
f(1)=−4+5=1
6 maj 19:35
Jolanta: x=0 y=−(0−3)2+5
y=−9+5
y=−4
x=2 y=−(2−3)2+5
y=−1+5
y=4
przedział <0;2> czyli x=3 i x=−4 są poza przedziałem
odpB
6 maj 19:36
Saizou : przepraszam poprawka f(2)=4, a nie f(1) mój bład
6 maj 19:36
Saizou : ale przedział jest dla x, a nie dla y
6 maj 19:37
picia: spojrzcie na polecenie...
6 maj 19:37
Monia: Juz rozumiem. Dziekuje
6 maj 19:38
picia: odp b jest prawidlowa
6 maj 19:39
Saizou : a dla jakiego argument<łoś ze mnie> znaczy się dla argumentu x=0
6 maj 19:39
Monia: Czyli jak to wkońcu będzie?
6 maj 19:39
Saizou : czyli dla argumenty x=0

bo ja obliczyłem
wartość minimalną w przedziale <0,2>
6 maj 19:41
picia: odp b
masz podac dla jakiego x (czyli argumentu)
a nie ile wynosi wartosc funkcji(czyli y)
6 maj 19:41
Monia: Czyli trzeba podstawiac kolejno za x te cyfry :A) 2 B) 0 C) 3 D) −4 i sprawdzic ktora jest
najmniejsza?
6 maj 19:43
Jolanta: Monika masz pytanie dla jakiego x z przedziału <0.2> y jest najmniejszy
gdyby a było dodatnie najmniejszy y byłby dla wierzchołka i trzeba byłoby sprawdzic czy w tym
przedziale nie ma wierzchołka.a=−1 czyli parabola ma ramiona w dół a tzn ,że dla wierzchołka
y jest maksymalny wiec nie sprawdzam,reszta jak pisałam
6 maj 19:44
Monia: Dziękuje

Właśnie najtrudniejsze są dla mnie te funkcje
6 maj 19:46
Jolanta: mozesz kliknać po lewej stronie funkcja kwadratowa
6 maj 19:50