c
maturzystka: suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1: wynosi a) 860 , b) 840 c) 839 d) 780 ?
6 maj 19:06
Basia:
masz ciąg arytmetyczny: 1,5,9....
wzór ogólny to an = 4n−3
dalej walcz sama
6 maj 19:24
Killthehill: 1 mod 4 = 0 reszty 1
a
1 = 1
następny wyraz z resztą 1 przy dzieleniu przez 4 to 5 (1 reszty 1)
a
2 = 5
r = a
2 − a
1 = 5 −1 = 4
S
20 =
[2*1+(20−1)*20]*202 = 780 (wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu)
Odpowiedź D.
p.s Troszeczkę denerwujące jest to "
"
6 maj 19:28
Killthehill: * u {} {} ...
6 maj 19:29
Killthehill: Kurczę, wkradł się błąd przy obliczaniu sumy.
S20 = [2*1+(20−1)*4]*202
Przepraszam za ten spam...
6 maj 19:31