funkcja
olle: Funkcja f(x) = ax2 − 4 w przedziale <0,3> przyjmuje wartość największą −4. Wynika stąd, że a
......
6 maj 18:20
asdf: odp to −1?
6 maj 18:22
olle: Odp : a moze być dowolną liczba R mniejszą lub równą 0
Ale nie wiem jak to rozwiązac
6 maj 18:24
Aga1.: a<0
6 maj 18:25
Aga1.: Dla a=0 funkcja y=−4 przyjmuje tylko jedną wartość równą −4.
Gdy a<0 ramiona paraboli skierowane są do dołu wierzchołek W=(0,−4)
p=0, q=−4
p∊<0.3>
Największą wartość funkcja przyjmuje w wierzchołku
Dla x=p ymax=q
6 maj 18:30