Jak to robić???
Stefan: Uzasadnij tożsamość:
| | ctgα | |
1. |
| = (1 − sinα)(1 + sinα) |
| | tgα + ctgα | |
| | 2 | |
2. |
| − (tgα + ctgα)2 = tg2α − ctg2α |
| | cos2α | |
3. 1 − 2sin
2α * cos
2α = sin
4α + cos
4
6 maj 18:16
asdf:
1.
x = α
| cos2x | | | |
| {sinx + cos2x}{sinxcosx} = |
| |
| sinxcosx | | | |
| cosx | | sinxcosx | | cos2x | |
| * |
| = |
| = cos2x = 1 − sin2x = (1 − sinx)(1 + sinx) |
| sinxcosx | | 1 | | 1 | |
= P
6 maj 18:30
Monika: dlaczego
1/x = α ?
6 maj 18:35
asdf: nie to nie jest w jednej linijce, oddziela je akapit

1. (jako zadanie pierwsze)
x = α
6 maj 18:38
asdf: trzeci przykład dobrze przepisałaś?
6 maj 18:44
wmboczek: 3.
L=sin4α+cos4α=(sin2α+cos2α)2−2sinαcos2α=P
6 maj 18:54
wmboczek: 2.przekształcamy i upraszczamy ctg i wstawiamy 1 za ctg*tg
2/cos2α−2=2tg2α
L=2(1−cos2α)/cos2α=2sin2α/cos2α=P
6 maj 18:58