środek ciężkości a pola trójkątów.
kam: Mam prośbę o wytłumaczenie poniższego zadania:
Oznaczmy przez S środek ciężkości trójkąta ABC. ( środek ciężkości trójkąta to punkt
przecięcia
się prostych łączących wierzchołek trójkąta ze środkiem przeciwległego boku ). Uzasadnij że
trójkąty ABS, ACS, BCS mają równe pola.
pozdrawiam
6 maj 18:14
wmboczek: Powstaje 6 trójkątów
ABS ma 2 trójkąty o tym samym polu (równa podstawa i wysokość), podobnie ACS i BCS
Porównujemy połowę pola ABC na 3 sposoby
2a+b=2b+c=2c+a
a,b,c − pola małych trójkącików
a=b=c co kończy dowód
6 maj 18:50