rownanie
Moniska: Jak dalej rozwiazać te rownanie

x
3 − 4x
2 + 4x + 1 = (x − 1)
2
x
3−4x
2+4x−1= (x−1) (x+1)
x
3−4x
2+4x−1−(x−1)(x+1) =0
x
3−4X2+4x−1+1+x+1−x−1= 0
(x
3−4x
2+4x−1)=0
x
2(x−4) + (4x−1)=0

Czyli :
x=0,
x2= 4,
x3= 4x=1/:4
x3= 1/4
Coś mi tu nie pasuje...

Luknie ktoś na to?
6 maj 18:11
Aga1.: (x−1)2≠(x−1)(x+1) lecz
(x−1)2=(x−1)(x−1)=x2−2x+1
6 maj 18:15
asdf: x3 − 4x2 + 4x + 1 = x2 − 2x + 1
x3 − 5x2 + 6x = 0
x(x2 − 5x + 6) = 0
x = 0 x = 2 x = −3
6 maj 18:16
stud: x3−4x2+4x+1 = x2−2x+1
x3−4x2+4x+1−x2+2x−1=0
x3−5x2+6x =0
x(x2−5x+6) = 0
dalej obicz z delty b2 −4ac
6 maj 18:16
stud: delta bedzie = 1 x1 = −3
x2 = 2
6 maj 18:18
Malutka: Dzieki
6 maj 18:20