obliczyć miarę kąta między stycznymi do okręgu
Caroline: zadanie:
Oblicz miarę kąta między stycznymi do okręgu x2 + y2 + 2x − 2y − 3 = 0 poprowadzonymi przez
punkt A = (2,0)
zupełnie nie wiem jak się zabrać do tego zadania.
tj. do momentu policzenia promienia, narysowania rys. daję radę ale potem − tkwię w martwym
punkcie!
proszę o pomoc
6 maj 17:38
Aga1.: Najpierw trzeba napisać równania stycznych i zastosować wzór na kąt między prostymi.
równanie prostej (stycznej) poprowadzonej przez punkt A.
y−yA=a(x−xA)
y=ax−2a
Rozwiązać układ równań z parametrem a: prosta+okrąg
Układ ma jedno rozwiązanie , gdy Δ=0
x2+(ax−2a)2+2x−2(ax−2a)−3=0
6 maj 17:52