funkcja
Monisia: Funkcja liniowa określona wzorem f (x) = 6 − 3x przyjmuje wartosci ujemne dla:
A) x ∈ (−∞, 0)
B) x ∈ (0,+∞)
C) x ∈ (−∞, 2)
D) x ∈ (2,+∞)
Jak wyznacza sie te wartosci ujemne?
Zawsze mam z tym problem
6 maj 17:37
picia: 6−3x < 0 i rozwiaz
6 maj 17:40
Caroline: wartości dodatnie to te nad oX, analogicznie ujemne te pod oX.
wystarczy, że
−znajdziesz miejsce zerowe funkcji(w którym funkcja przecina oX)
− sprawdzisz czy jest ona rosnąca czy malejąca.
w twoim wypadku mc. zerowe to x=2
funkcja jest malejąca, bo współczynnik przy x jest ujemny.
wyobraź(albo narysuj) sobie linię która jest malejąca i do momentu x=2 jest ponad osią, a
później jest pod osią. czyli od miejsca x=2 w nieskończoność funkcja będzie ujemna i takie też
będzie przyjmowała wartości
6 maj 17:44
Monisia:
6−3x<0
−3x< −6 / : (−3)
x> 2
Czyli odpowedź D) (2, +∞)
6 maj 17:44
picia:
6 maj 17:47
Monisia:
Teraz juz wiem o co chodzi

Dziękuje
6 maj 17:48
picia:
6 maj 17:50