ja: Po raz kolejny proszee o pomoc bo nie umiem zrobić tych głupich zadań

zad.1
1/(x-2)<7/(8x)
zad. 2
-2/(x+2):(x+1)/(X
2-4)=-3
zad.3
2/(3x-1)-(1+x)/(2-x)=1
zad.4
przekształć wzór i wyznacz v2
p1-p2=c(T1/v1 - T2/v2)
18 maj 12:27
jey47s: zad 1
1/(x+2)-7/8x<0
(7*8x-(x+2))/(8x(x+2))<0
(56x-x-2)*(8x
2+16x)<0
(55x-2)*(8x
2+16x)<0
i teraz liczysz miesjca zerowe:
55x-2=0 v 8x
2+16x=0
x=2/55 v 8x(x+2)=0
x=0 v x =-2
Zaznaczasz miejsca zerowe i rysujesz pogladowy wykres, nastepnie odczytujesz wyniki i juz
18 maj 14:15
jey47s: pomnozylem "na krzyz", a nastepnie sprowadzilem do wspolnego mianownika
18 maj 16:24
ja: nie rozumiem Cie

tzn.1sza linijke tak... ale skad ci sie wzialo mnozenie 7*8x-(x+2)
to ja niewiem

tym bardziej jak pomiedzy jest znak odejmowania...

suuperr bede miala
kibla z matmy ....wspaaniale
18 maj 17:21
jey47s: sorry. pomylilem sie nic nie mnozylem "na krzyz"

wytlumacze to na prostych ulamkach:
jezeli mamy np. takie dzialanie do zrobienia:
1 1
---- - ----
2 3
to sprowadzasz do wspolnego mianownika, czyli:
1 1 1*3 1*2 3 - 2 1
---- - ---- = ------ - ------ = ------------ = ----
2 3 2*3 3*2 6 6
i to samo robisz w tym przykladzie, czyli musisz przeniesc wysztko na jedna strone i
odjac (badz dodac) dwa ulamki (ktore w tym przypadku sa "literkami"):
1 7
------ < -----
x-2 8x
1 7
------ - ----- < 0 //przeniesienie wyszystkiego na jedna strone nierownosci
x-2 8x
1*8x 7*(x-2)
----------- - ----------- < 0 //sprowadzenie do wspolnego mianownika
(x-2)*8x 8x*(x-2)
1*8x - 7*(x-2)
----------------------- < 0 //odjecie dwoch ulamków od siebie
(x-2)*8x
i teraz sie wlasnie zorientowalem ze zrobilem blad jak to rozwiazywalem

sorry wielkie,
ale to przez to pisanie na klawiaturze tych wszystkich nawiasow i kresek:(
a wiec dalej:
8x - 7x + 14
----------------------- < 0 // wymnozenie nawiasow w liczniku
(x-2)*8x
x + 14
----------------------- < 0
(x-2)*8x
(x + 14)(x-2)*8x < 0 //licznik * mianownik musi byc <0
i teraz odczytujemy miejsca zerowe tj: -14; 2; 0. i zaznaczamy na wykresie i odczytujemy
wynik.
Nalezy pamietac jeszcze o załozeniach, czyli: x-2!=0 oraz 8x!=0 ("!=" oznacza "rózne
od")
Przepraszam za wczesniejsza pomylke
18 maj 20:26