ciągi ciągi
maturzystka: kolejne zadanie z ciągu:
Dany jest ciąg (bn) o wyrazie ogólnym bn=3n−1 :
a) podaj współrzędne dwóch punktów, które należą do wykresu ciągu (bn)
b) ile wyrazów ciągu (bn) należy do przedziału (20,49>
dziękuuuuuuuuuuuuuuje za pomoc.
6 maj 17:25
Aga1.: a)(1,2), (2,5)
gdy n=1, to y=3*1−1=
gdy n=2, to y=3*2−1=
b)
Rozwiąż układ nierówności
3n−1>20 i 3n−1≤49 i n∊N+
Wypisz liczby naturalne będące częścią wspólną rozwiązań i policz ile ich jest.
6 maj 17:36
maturzystka: dzieki !
6 maj 17:41