cztery liczby tworza ciag geometryczny .. wyznacz te liczby wiedzac ze ......
doroslawa: cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. wyznacz te liczby wiedzac ze a
1 + a
4 = 36 , a
2 +
a
3 = 24
zależność znam, ale nie mam pweności jak to do konca zrobic dobrze
6 maj 17:20
doroslawa:
6 maj 17:22
doroslawa: jest to proste prosze niech mi ktos szybko pomoze
6 maj 17:22
picia: jak masz uklad rownan to wyciagnij a1, podziel przez ten nawias i to wyznaczone a1 do drugiego
rownania.
mam nadz ze nic nie pomylilem
6 maj 17:27
Aga1.:
a
1+a
1q
3=36
a
1q+a
1q
2=24
Np. tak.
z tego
2q
3−3q
2−3q+2=0
Oblicz q, a następnie a
1
6 maj 17:28
doroslawa: no wlasnie... i dalej zawiecha..to takie proste a ja tego nie umiem zrobic
6 maj 17:34
Aga1.: 2q3+2−3q2−3q=0
2(q3+1)−3q(q+1)=0
2(q+1)(q2−q+1)−3q(q+1)=0
(q+1)(2q2−2q+2−3q)=0
q+1=0 lub 2q2−5q+2=0
dalej licz.
6 maj 17:40
doroslawa: ok dzieki juz mam
6 maj 17:41