Zadanie dla Shiro
psik: Zadanie dla mojego kolegi ( nie musicie zaglądać

, ty Shiro musisz)
uzasadnij , ze 10(11
9 + 11
8 + 11
7 +...11
2 + 12) + 1 jest równe 11
10.
Zapisuję to jako : 10(11
9 + 11
8 + 11
7 +...11
2 + 11
1 + 1) + 1
Zauważam ciąg geometryczny
q (iloraz ciągu) = 11
pierwszy wyraz ciągu: a
1 = 1
1 + 11 + 11
2 + ... + 11
8 + 11
9
Korzystam ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego:
| | 1−qn | | 1−q10 | | 1−1110 | |
Sn = S10 = a1 * |
| = 1 * |
| = 1 * |
| = |
| | 1−q | | 1−q | | 1−11 | |
Na razie zostawię to w takiej postaci, bo z licznikiem nic konkretnego nie zrobię.
Podstawiam teraz tę wartość zamiast nawiasu.
| | 1−1110 | |
10( |
| ) + 1 = − (1−1110) + 1 = − 1 + 1110 + 1 = 1110 c.n.u |
| | −10 | |
6 maj 16:58
psik:

Kolejne :
Dane sa dwa okręgi o wspólnym środku. cięciwa wiekszego okregu styczna do mniejszego ma 10cm
dlugosci. Oblicz pole pierscienia kolowego wyznaczonego przez te okręgi.
Pole dużego okręgu oznaczę jako P
1
Pole małego okręgu jako P
2
Pole pierścienia to P
1 − P
2 (pole dużego odjąć małego)
P
1 = πR
2
P
2 = πr
2
z tw. Pitagorasa
r
2 + 5
2 = R
2
r
2 = R
2 − 25
zatem podstawiając to do P
2 otrzymujemy P
2 = π( R
2 − 25 )
P
1 − P
2 = πR
2 − πR
2 + 25π = 25π [cm
2].
6 maj 17:20
Shiro: Rozwiąż równanie:
(−211 * 8 + 47 * 9x − 810x/48) : 47 = − 32
plox :3
6 maj 17:26
psik: mm
| | 810x | | (−211 * 8 + 47 * 9x − |
| ) | | | 48 | |
| |
| = −32 | * 47 |
| 47 | |
| | 23*10x | |
(−211 * 23 + 22*7 * 9x − |
| ) = −9 * 47 |
| | 22*8 | |
| | 230x | |
(−211+3 + 214 * 9x − |
| ) = −9 * 47 |
| | 216 | |
−2
14 + 2
14 * 9x − 2
14x = −9 * 2
14
wyciągam 2
14 przed nawias
2
14(−1+9x − x) = −9*2
14 | : 2
14
8x − 1 = −9
8x = −8
x = −1
Plox <3
6 maj 17:34
psik: Kolega ma zadania na 6 a ja się dowartościowuję że umiem takie zadania zamiast uczyć do matury
6 maj 17:38
Shiro: W układzie równań :
2x−y=12−2a
ax+y=8a
tak dobierz wartości liczby a, aby rozwiązaniem układu była para liczb przeciwnych
6 maj 17:39
psik: yeah
muszę więc otrzymać x= −y
podstawiam za x
−2y−y=12−2a
−ya + y = 8a
−3y=12−2a
y(−a + 1) = 8a
| | 8a | |
z drugiego równania mam y = |
| |
| | 1−a | |
podstawiam do I równania
| −24a | |
| = 12 − 2a | * (1−a) |
| 1−a | |
−24a = 12 − 12a −2a + 2a
2
2a
2 − 14a + 24a + 12 = 0
2a
2 + 10a +12 = 0 | :2
a
2 + 5a + 6 = 0
F.kwadratowa, liczę deltę (Δ)
Δ = 5
2 − 4*1*6 = 25 − 24 = 1
√Δ =
√1 = 1
Liczę pierwiastki :
zatem Odpowiedź to a = −2 lub a = −3.
6 maj 17:48
Shiro: Wyznacz liczbę naturalną x:
3 * 3x+2 = 243
6 maj 17:56
psik: x ∊ N
3 * 3x+2 = 243
3 * 3x * 32 = 243
27 * 3x = 243 | : 27
3x = 9
3x = 32
x = 2
to było proste
6 maj 17:59
Shiro: Koło , kwadrat i sześciokąt foremny mają taki sam obwód równy s.
Oblicz pole każdej z tych figur. Która z nich ma największe, a która najmniejsze pole.
6 maj 18:03
psik:

Ob
kwadratu = 4a = s
Ob
koła = 2πr = s
Ob
sześciokąta = 6b = s
wszystko przedstawię za pomocą jednej zmiennej np. za pomocą 'a'
4a = 2πr | :2π
4a = 6b | :6
Teraz tak :
P
kwadratu = a
2
| | 4a2 | | 4a2 | |
Pkoła = πr2 = π * |
| = |
| |
| | π2 | | π | |
| | 4a2 | |
Ponieważ π ≈ 3,14 to |
| ≈ 1,274a2, czyli Pkoła > Pkwadratu |
| | π | |
| | b2√3 | |
Psześciokąta to 6 pól Δ równobocznych o boku b czyli 6 |
| |
| | 4 | |
| | b2√3 | | | | 4 | | 1 | |
Psześciokąta = 6 |
| = |
| = |
| a2√3 * |
| = |
| | 4 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Ponieważ
√3 ≈ 1,73 to:
P
sz ≈ 1,14a
2
P
koła > P
sześciokąta > P
kwadratu
Można też wszystko przedstawić nie za pomocą 'a' tylko np. 's', ale odpowiedź to: Pole koła
jest największe.
6 maj 18:22
psik: A najmniejsze jest pole kwadratu.
6 maj 18:23
psik: a jeśli byś chciał za pomocą 's' to s = {a}{4}. Podstawiaj do wzorów pól i gotowe
6 maj 18:25
6 maj 18:25
psik: | | s | |
kurcze, nie tak : a = |
| |
| | 4 | |
6 maj 18:26
psik: Z obwodu kwadratu że 4a =s u know what i mean
6 maj 18:26
Shiro: Środki boków równoległoboku łączymy kolejno odcinkami. Jaką część pola równoległoboku stanowi
pole otrzymanego czworokąta?
6 maj 18:31
psik:

Pole równoległoboku to 2a*2b*sinδ
Pole czworokąta powstałego to 4 pola trójkątów, czyli 2*ab
6 maj 18:53
psik:

Zrobimy to prościej.
Tamte niebieskie proste nie padają pod kątem prostym, zrobiłem złe założenie.
Pole równoległoboku to 2b*2h = 4bh
Pole czworokąta to 4 pola trójkątów .
Pole jednego trójkąta ze wzoru : 1/2a*h to P Δ = 1/2bh
Pole czworokąta to 2bh
Odp : Pole czworokąta to połowa pola równoległoboku ( Można też po sinusach, ale wolałem nie)
6 maj 19:13
Eta:
@psik
zad1/ dla Shiro można rozwiązać też tak:
10=(11−1)
(11−1)*(119 +118 +117+ ..... +11 + 1) +1
wykonując mnożenie otrzymujemy
(1110 + 119 +118+ .......... +112 +11
−119 −118 − ......... −112 −11 −1) +1=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 1110 −1 + 1= 1110
6 maj 19:48
psik: Sprytnie
6 maj 19:57
Eta:
6 maj 20:14