Inwestor kupił za pewną kwotę towar, który sprzedał z zyskiem 5% i otrzymał 2000
florence: Inwestor kupił za pewną kwotę towar, który sprzedał z zyskiem 5% i otrzymał 2000zł. Ile
zapłacił za towar?
6 maj 16:57
florence: Sprawdzi mi ktoś? ;>
2000 zł −100%
x zł − 5%
x= 100zł
x+100=2000zł
x=1900
Odp. Zapłacił 1900zł
?
6 maj 17:02
pigor: ... niech
x=? − szukana cena kupna towaru, to
z warunków zadania:
05%x=2000 ⇔ x=2000 :1,05 , czyli
x=1904,76 zł . ...
6 maj 17:06
pigor: O! ja coś tam zgubiłem ...
6 maj 17:08
picia: albo jesli z proporcji to np
2000 − 105%
x − 100%
6 maj 17:10
picia: wg mnie tak jest dobrze.wychodzi ≈ 1904,76
6 maj 17:12