?
Anula: Punkty A=(4,−1) B=(−2,3) C(−3,−5) są wierzchołkami trojkąta równoramiennego Oblicz długość
wysokości poprowadzonej z wierzchołka C. wyliczyłam środek S i póxniej długość |CS ze wzorów,
ale skąd wiadomo że wysokość w trójkacie równ. idzie dokładnie na środek przeciwległego boku?
6 maj 16:54
asdf: |SC| = √65
masz program geogebra? tam się w łatwy sposób nauczysz planimetrii
6 maj 17:00
kiki:

Wierzchołek "C" zawsze będzie dzielił przeciwległy bok na połowy pod katem prostym, to
logiczne...
Jest to więc wysokość.
6 maj 17:10
Anula: a z A? bd go dzielił na połowe?
6 maj 17:12