Za 500zł można kupic pewną ilość metrów materialu. Jeżeli cena za 1m wzrośne o 2
lid: Za 500zł można kupic pewną ilość metrów materialu. Jeżeli cena za 1m wzrośne o 2zł, to będzie
można kupić o 10m mniej. Ile kosztuje 1m materiału?
6 maj 16:39
lid: ktoś pomoże?
6 maj 16:45
Aga1.: x− cena 1m materiału
y− ilość zakupionego materiału w m.
x*y=500
(x+2)*(y−10)=500
6 maj 16:47
pigor: ... czy na pewno dobrze przepisałaś treść zadania
6 maj 16:51
lid: tak, ale być może dane są średnio dobrane
6 maj 16:53
pigor: ... no właśnie dane są z sufitu, bo chyba wynik jest liczba niewymierną ,
a warunki zadania ładnie opisuje np. takie równanie :
500m+2=500m−10 , gdzie 0<m<10 i
500m=? − szukana cena 1m m.
6 maj 17:01
lid: trudno, tak czy siak, dziękuję
6 maj 17:03