CIĄG GEOMERTYCZNY
maturzystka: oblicz sumę wiedząc,że kolejne składniki są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego;
1+2+4+...+512+1024. Pomocy!
6 maj 16:37
rumpek:
1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128 + 256 + 512 + 1024 piękne liczby
6 maj 16:39
picia:
6 maj 16:40
maturzystka: a jakie w tym przypadku jest q?
6 maj 16:41
picia: a1=1
q=2
n=11
i do wzoru na sume
6 maj 16:41
6 maj 16:42
Eta:
Nooo "bardzo pikne"

i można je dodać "na piechotę:
lub tak:
a
1=1 q=2 a
n=1024=2
10 to n= 11
| | qn−1 | |
Sn= a1* |
| =........... |
| | q−1 | |
6 maj 16:44
maturzystka: w tablicach maturalnych wzór na sumę jest taki:
1−qn
Sn= a1 * −−−−−−−−−−
1−q
wtedy suma wychodzi ujemna, mozliwe żeby w tablicy był błąd?
6 maj 16:50
Eta:
To jest taki sam wzór jak ;
| | 1−qn | | −1(qn−1) | | qn−1 | |
Sn= a1* |
| = a1* |
| = a1* |
| |
| | 1−q | | −(q−1) | | q−1 | |
6 maj 16:53
picia: masz dobry wzor. i nie wyjdzie ujemna
6 maj 16:54
maturzystka: czyli lepiej od razu używać tego końcowego wzoru? Mam nadzieję, że jak tak na maturze zrobie to
nie będą traktowali tego jako błąd .
6 maj 16:55
maturzystka: zrobiłam to ponownie i faktycznie , wcześniej zrobiłam błąd dzięki
6 maj 17:00
picia:
6 maj 17:02