?
Anula: co to znaczy że oś OY jest osia symetrii i p =0 ?
6 maj 16:11
konrad: no że wg tej osi się coś odbija
podaj może całe zadanie
6 maj 16:18
Anula: wiedząc ze zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞,4> i oś Oy jest osią
symetrii wykresu tej funkcji oraz a=−3 wyznacz wzór funkcji i zapisz go w postaci
fx=ax2+bx+c
6 maj 16:24
asdf: q = 4
p = 0
a= −3
y = a(x − p)2 + q
y = −3(x − 0)2 + 4
y = −3x2 + 4
6 maj 16:25
Anula: ale ja się pytam czemu p=0?
6 maj 16:28
konrad: bo oś OY jest osią symetrii, czyli wierzchołek znajduje się na tej osi czyli p=0
6 maj 16:29
asdf: | | x1 + x2 | |
oś symetrii w funkcji kwadratowej to jest p, masz też taki wzór: p = |
| czyli jest |
| | 2 | |
to środek między dwoma miejscami zerowymi.
6 maj 16:31
pigor: ... , bo p to odcięta wierzchołka paraboli , a oś Oy ma równanie x=0 , czyli p=x
w=0 .
6 maj 16:32
Kamil: O to srodek współrzędnych X i Y
jesli OY jest osia symetri to ta parabolka ma po lewej takie same ramie jak i po prawej, zatem
wspolrzedna p musi byc rowna 0
6 maj 16:33
Anula: ok dziekii
6 maj 16:42