Pomocnicza t
Monika: Ma ktoś jakieś proste lub średnio− trudne zadnia do rozwiązania z użyciem pomocniczej t ? Może
być wymyślone na poczekaniu
6 maj 16:07
Mati: Rozłóż wielomian W(x)=x6+9x3+8 na czynniki możliwie najniższego stopnia.
6 maj 16:12
Mati: podpowiem, że t=x3
6 maj 16:13
Monika: dzieki
6 maj 16:15
asdf: miejsca zerowe to −2 i −1?
6 maj 16:18
Monika: (x3+1)(x3+8)=W(x) mam to zostawić tak czy doprowadzić do:
(x+1)(x+2) ?
6 maj 16:27
Mati: tak (−1) i (−2), rozłożyć należy na iloczyn dwóch funkcji liniowych i dwóch funkcji
kwadratowych, gdzie Δ < 0, pozdrawiam
6 maj 16:28
asdf: chyba tak masz to zrobić:
(x + 1)(x2 − x + 1)(x + 2)(x2 − 2x + 4)
6 maj 16:29
Mati: Ma to wyglądać tak:
W(x)=(x+1)(x2−x+1)(x+2)(x2−2x+4)
6 maj 16:29
Mati: To co jeszcze jedno

?
6 maj 16:31
Monika: jeszcze
6 maj 16:31
Monika: a upewnie sie... skąd: (x2−x+1)
6 maj 16:32
Monika: z (x−1)2 ?
6 maj 16:33
Mati: Wyznacz parametr m, tak aby miał cztery pierwiastki:
W(x)=(m−4)x4−4x2+m−3
6 maj 16:33
Monika: nie. cos mi tu nie gra. Prosze o wytłumaczenie
6 maj 16:34
Mati: "a upewnie sie... skąd: (x2−x+1)", ponieważ:
(x3+1)=> z wzoru skr. mnożenia do 3 potęgi= (x+1)(x2−x+1)
6 maj 16:35
Monika: aaaa..hahhahaha no tak

robie parametr
6 maj 16:36
Mati: które wytłumaczyć?
6 maj 16:36
Mati: Monia, maturzystka?
6 maj 16:36
Monika: haaaa no podobno

zalożenia:
a≠0
Δ>0
t
1*t
2>0
t
1+t
2<0
Nigdy nie umiałam tego wiec pewnie źle

i od razu proszę o dogłębne wytłumaczenie założeń
6 maj 16:41
Mati: Wszytko ok, ale t
1+t
2 też musi być większe od zera, bo przecież jak zakładasz, że t=x
2
to t jest zawsze dodatnie, zatem oba pierwiastki t
1 i t
2 są większe od zera po dodaniu
oraz po wymnożeniu też, bo dodatnia razy dodatnia jest większa od zera
Δ>0 bo musi mieć 2 pierwiastki dla każdego t, czyli w sumie 4
i a≠0 to chyba wiadomo, że musi być bo byłaby wtedy funkcją kwadratową więc miałaby co najwyżej
2 rozwiązania, teraz już wiesz?

Zdajesz rozszerzenie?
6 maj 16:46
Monika: Niby zdaje, ale licze na duzo punktów z podstawy. Rozszerzenie zdaje, bo co mi szkodzi?
Rozumiem
6 maj 16:48
Mati: ja też, mam nadzieję że nie będzie funkcji min ani max oraz cechy i mantysy czy sgn, bo słabo
to pamiętam, natomiast mam problem od kilku dni z tym równaniem:
x + y = 6
2x+3y=25
bardzo trudno to rozwiązać, wiem że są 2 rozwiązania, ale ja wyliczyłem tylko 1. Masz może
jakiś pomysł?
6 maj 16:51
Mati: to jest układ równań*
6 maj 16:51
Monika: Chyba je robilam

pokombinuje i zobacze. Móglbys mi rozpisać tamto zadanie, bo zaczęły mi
jakieś herezje wychodzic i pewnie znowu sie pomyslilam w obliczeniach
6 maj 16:53
Monika: oczywiscie
6 maj 16:53
Mati: hehe, okej już piszę
6 maj 16:54
asdf: @Monika
Jedna z delt wyszła Ci
√17
6 maj 16:54
Monika: tak, tyle wyszło
6 maj 17:05
asdf: ja piszę podstawe a tu mi tak dobrze idzie

drugi raz dopiero z tymi pomocniczymi robię
zadania
6 maj 17:08
Mati: V(t)=(m−4)t
2−4t+m−3
1. a≠0, więc:
m−4≠0
m≠4
2. Δ>0, to:
(−4)
2−4*(m−4)*(m−3)>0
16−4m
2+28m−48>0 | : (−2) i zmieniam znak nierówności
2m
2−14m+16>0
liczymy deltę i wychodzi:
2*(m−
7−√172)*(m+
7+√172)>0
z powyższych dwóch warunków mamy m∊(
7−√172,
7+√172) \ {4}
teraz 3 warunek: t
1t
2>0
ca>0
m−3m−4>0
co daje m∊(−
∞,3)U(4,+
∞)
i 4 warunek: t
1+t
2>0
−ba>0
4m−4>0
m∊(4,+
∞)
z 3 i 4 m∊(4,+
∞)
z 1, 2, 3,4:
m∊(4,
7+√172)
Tyle

ale pisania ufff
6 maj 17:09
Mati: ajj w 8 linijce nie zmieniłem znaku nierówności na przeciwny pomyłka

ale rozwiązanie dobrze
6 maj 17:10
Mati: i jak wszystko jasne?
6 maj 17:11
Mati: rozwiązałaś mój układ równań?
x + y = 6
2x+3y=25
6 maj 17:15
Monika: Dzieki bardzo! jednak się nie pomyliłam

choć miałam chwile zwątpienia.
a ten układ równan mi teraz po głowie chodzi

nie wiem jeszcze jak ale dojde do tego.
6 maj 17:15
Mati: okej, wyszło mi rozwiązanie x=4 i y=2 (narysowałem obie funkcje) ale jest jeszcze drugie i nie
wiem jak do tego dojść, bo drugie rozwiązanie będzie gdzieś daleko na II ćwiartce...
6 maj 17:18
Monika: Jak się narysuje to wyjdzie spokojnie, ale myślę jak to rozwiązać bez wykresu
6 maj 17:20
Mati: trudny przykład, zamieniałem nawet na logarytmy, ale też nie wychodzi...
6 maj 17:21