?
sasza: Witam!
Dany jest okrąg o środku w punkcie S(0,0) i promieniu r = 2. Dana jest prosta y = −x − 1.
Intereuje mnie czy można w sposób algebraiczny wykazać ile punktów wspólnych ma dana prosta z
danym okręgiem? Czy można to tylko rozwiązać rysując oba obiekty?
6 maj 15:27
Franek: tak
równanie okręgu: x2 + y2 = 4, podstawiasz teraz za y= −x−1,
6 maj 15:29
sasza: Rozumiem. Rozumiem, że poprzez przyrównanie można sprawdzać takie związki dla innych funkcji?
6 maj 17:12
picia: tak. masz np parabole i prosta to jedno do drugiego i Ci wyjdzie.
6 maj 17:17