a
ala: Rozwiąż równanie √ x2 − 2x + 1 − 2 | x + 3 | + x + 7 = 0
6 maj 15:25
ala: chodzi mi tylko o wynik
6 maj 15:25
konrad: x=−7
6 maj 15:28
ala: zgadza sie ale to nie jest chyba koniec bo sa 3 przypadki tak?
6 maj 15:30
konrad: jest tylko jedno rozwiązanie −7
6 maj 15:32
ala: moglbys pokazac swoje obliczenia?
6 maj 15:33
konrad: ja tego nie liczyłem tylko skorzystałem z pewnej strony która pokazała mi rozwiązanie
6 maj 15:34
ala: dalbys link

?
6 maj 15:35
6 maj 15:36
ala: bo ja mam inny wynik wlasnie
6 maj 15:41
konrad:
√(x−1)2−2|x+3|+x+7=0
|x−1|−2|x+3|+x+7=0
no i teraz powinnaś to rozwiązać w 3 przedziałach (−∞,−3>,(−3,1>,(1,∞)
6 maj 15:44
vip: ja to zrobiłem klasycznym sposobem ale nie jestem pewien wyników:
Rozpatrujemy 3 przypadki: (−∞,−3) <−3,1) <1,∞)
(−∞,−3)
−x+1+2x+6+x+7=0
2x+14 = 0
x= −7
<−3,1)
−x−1−2x−6+x+7 = 0
−2x=0
x=0
<1,∞)
x−1−2x−6+x+7 = 0
0=0 ⇒ równanie równanie tożsamościowe
x∊R
6 maj 15:44
ukaszek: √x2 − 2x + 1 − 2 | x + 3 | + x + 7 = 0
√x2 − 2x + 1=√(x−1)2=|x−1|
więc masz:
|x−1|−2|x+3|+x+7=0
6 maj 15:45
ala: vip w drugim warunku nie zmieniles znaku dla 1 a x−owi zmieniles
6 maj 15:50
ala: vip w drugim warunku nie zmieniles znaku dla 1 a x−owi zmieniles
6 maj 15:51
ala: i tam powinno chyba wyjsc x=1
6 maj 15:52
ala: w drugim warunku
6 maj 15:52
vip: tak tam wyjdzie x=1
6 maj 15:55
rutra: √x2 = |x|
√x2−2x+1−2|x+3|+x+7
|x−1|−2|x+3|+x+7
1) x<−3
−x−1+2x−6+x+7=0
2x+2=0
x=1
Nie spełnia założenia, ponieważ w tym przypadku x musi być mniejszy od −3.
2) x<−3;1)
−x−1−2x−6+x+7=0
−2x=0
x=0
3) x≥1
x−1−2x−6+x+7=0
0=0
Tożsamość. Zatem każda liczba z założenia x≥1 jest rozwiązaniem.
Sumujemy te 3 przypadki.
1) Brak rozwiązania
2) x=0
3) x≥1
Zatem x∊<1;+∞) lub {0}
Myśle, że nie zrobiłem błędu rachunkowego, bo tak na szybko liczyłem.
6 maj 15:58
ala: jest blad w 1szym i 2gim przypadku , w wartosciach bezwzglednych zmieniles znak przy x a przy 1
nie
6 maj 16:02
ala: poprawny wynik to : x ∊ <1, +∞) ∪ {−7}
6 maj 18:43