Obliczyć tgα jeżeli sinα - cosα = u{p{2}{2}} , α∊(u{π}{4},u{π}{2})
vip: Obliczyć tgα jeżeli sinα − cosα = √22 , α∊(π4,π2)
6 maj 15:13
vip: sin2α − 2sinαcosα + cos2α = 24
−2sinαcosα = 24 − 1
−2sinαcosα = − 12
2sinαcosα = 12
Doszedłem do takiego momentu i nie mam pojęcia co zrobić dalej żeby dojść do tgα.
Bardzo bym prosił o pomoc.
6 maj 15:53
kylo1303: Mozesz sprobowac skorzystac z jedynki trygonometrycznej.
6 maj 15:59
vip: To mi nic nie pomoże bo potrzebuje dojść do tgα.
Mam tylko odpowiedź: tgα = 2 + √3
6 maj 16:22
Godzio:
Tak jak mówi
kylo
sin
2α + cos
2α = 1
Rozwiąż ten układ równań, wylicz sinα i cosα (pamiętam o znakach, oba powinny być dodatnie)
6 maj 16:26
vip: Staram się i za nic nie potrafię tego rozwiązać.
6 maj 16:42
vip: Pomocy !
6 maj 17:32
vip: nikt ?
6 maj 19:49
vip: sin2α − 2sinαcosα + cos2α = √24
−2sinαcosα = 24 − 1
−2sinαcosα = − 12
2sinαcosα = 12
sin2α = 2tgα1+tg2α
1+tg2α = 4tgα
tg2α − 4tgα + 1 = 0 tgα = t
t2 − 4t +1 = 0
Δ = 12
√Δ = 2√3
t1 = 2 − √3 − nie spełnia warunków zadania
t2 = 2 + √3
Odp: tgα = 2 + √3
Ok znalazłem na necie takie rozwiązanie tego zadania. Może mi tylko ktoś wytłumaczyć jak z tego
2sinαcosα = 12 zrobiło się to sin2α = 2tgα1+tg2α ? Byłbym bardzo wdzięczny za
pomoc.
6 maj 21:24
vip: do góry
7 maj 10:34