POMOCY :D
Ewelinaa: Trzy okręgi o promieniach r1, r2, r3 są parami styczne zewnętrznie. Sprawdź czy trójkąt którego
wierzchołkami są środki tych okręgów jest prostokątny.
a) r1= 3 r2=4 r3=5
b) r1= 2 r2=3 r3=10
6 maj 15:09
Franek: a) jest prostokątny (trójkąt pitagorejski)
b) nie jest
a2+b2=c2 z tego sprawdzisz
6 maj 15:10
Ewelinaa: właśnie tak sprawdzałam ale w odp jest odwrotnie :<
6 maj 15:12
6 maj 15:18
Ewelinaa: HELP :<
6 maj 15:35
Franek: moja pomyłka wielka pomyłka .
jak sobie narysujesz 3 okręgi styczne zewnętrznie to bok trójkąta składa się z dwóch promieni
czyli jak masz ΔABC to bok AB to suma dwóch promieni czyli r1+r2 = 7, bok BC = r2+r3=9, bok
AC= r1+r3=8
i teraz sprawdzasz z tw. pitagorasa czy jest to trójkąt prostokątny
6 maj 15:39
6 maj 15:42
Franek: 
nie ma sprawy
6 maj 15:42
6 maj 15:52
Ewelinaa: asdf− Dzięki!
6 maj 17:06